top of page
Black Grunge
Cristian Oltean

Al-Rajhi și Sanders, de neoprit în etapa Chrono48 a Raliului Dakar

Updated: Jan 7

Cea mai lungă etapă a ediției din acest an a Raliului Dakar a ajuns astăzi la final, după două zile de concurs în care concurenții au străbătut 967 kilometri de probă specială

Etapa de 48 de ore i-a pus la grea încercare pe sportivi după numai două zile de la startul ediției cu numărul 47 a celei mai aprige competiții de anduranță de pe mapamond, printre ghinioniști numărându-se seniorul Carlos Sainz - noua vedetă a celor de la M-Sport Ford, Sébastien Loeb - sportivul celor de la Dacia reușind totuși să recupereze timp însemnat, dar și piloții celor de la Toyota Gazoo Racing, cu Giniel de Villiers și Saood Variawa ciocnindu-se între ei spre finalul etapei


3 din 3 pentru Sanders

Australianul celor de la KTM s-a descurcat excepțional în complicata etapă de 48 de ore, încheindu-și parcursul cu cel mai bun timp al categoriei Moto - și implicit a clasei GP. Astfel, Sanders rămâne neînvins la ediția din acest an - după victoria de la Prolog și a etapei întâi - fiind urmat în clasamentul provizoriu cumulat de către americanul Skyler Howes (Honda) la o diferență de 12m36s, respectiv de principalul sportiv al constructorului indian Hero - Ross Branch, botswanianul fiind în acest moment la doar 4s în urma americanului. La alte 8s de acesta îl găsim și pe ibericul Tosha Schareina (Honda), în vreme ce colegul acestuia, Ricky Brabec, care s-a aflat în 'coastele' lui Sanders, ocupă a cincea poziție la peste 15 minute de australian.


De cealaltă parte, în ierarhia clasei Rally2 a categoriei Moto, tânărul Edgar Canet (KTM) ocupă poziția întâi după cele patru zile competiționale, fiind urmat la doar 4m9s de Michael Docherty (Africa de Sud), respectiv la alte 3m55s de austriacul Tobias Ebster. Emanuel Gyenes, sătmăreanul care poartă tricolorul românesc de peste 15 ani în etapele Dakarului, ocupă poziția a 17-a a clasei Rally2, pierzând șefia categoriei Original by Motul în favoarea francezului Benjamin Melot care conduce acum categoria sportivilor fără asistență tehnică dedicată cu un avantaj de 9m14s în fața românului. Aici trebuie să menționăm faptul că Mani a dominat de la un capăt la celălalt etapa ce s-a întins de-a lungul a două zile, însă dat fiind faptul că acesta ar fi ratat un punct de control (conform conducerii cursei), a fost penalizat cu 15 minute ceea ce a și dus la pierderea șefiei.

Al-Rajhi a dominat deșertul

Considerat de mulți drept "prințul deșertului arab", sauditul Yazeed Al-Rajhi (Toyota Overdrive) secondat de Timo Gottschalk, a dominat etapa Chrono48, însă în final, victoria i-a revenit lituanianului Rokas Baciuška secondat de Oriol Mena. Deși după prima calculare, sauditul obținuse victoria etapei cu un avantaj de 4m16s în fața sudafricanilor Henk Lategan și Brett Cummings (Toyota), în urma rezultatelor finale a reieșit faptul că Al-Rajhi trebuie să se mulțumească cu a doua poziție, fiind urmat pe a treia poziție de către Juan Cruz Yacopini. Totodată, Henk Lategan a pierdut două poziții, terminând etapa de 48 de ore pe locul 4 la o diferență de 36s în urma argentinianului Yacopini, însă chiar și așa, a devenit noul lider al categoriei Auto - și clasei Ultimate - cu un avantaj de 4m45s în fața celor ce și-au adjudecat inițial etapa de 48 de ore (Al-Rajhi). Ca urmare a acestor recalculări, finalul etapei maraton l-a găsit pe Nasser Al-Attiyah (Dacia) și pe copilotul său Edouard Boulanger pe poziția a cincea, la 9m12s diferență de lituanianul Baciuška, în vreme ce în clasamentul cumulat provizoriu urcă pe a treia poziție, însă la 11m14s diferență de liderii actuali. În pofida nenumăratelor probleme, Sébastien Loeb dă dovadă - din nou - de o tenacitate și experiență ieșită din comun, francezul reușind să recupereze timp pentru a se clasa pe poziția a șasea după cele două etape consumate. Totuși, mai surprinzător și remarcabil decât efortul acestuia este parcursul celor ce până la ediția anterioară îi găseam în șaua motocicletelor, căci Toby Price și Sam Sunderland sunt pe poziția a patra provizorie, la doar 30s în urma lui Al-Attiyah, perechea australiano-britanică fiind urmată - pe poziția a cincea - de către Mattias Ekström cu Emil Bergkvist.


Challenger - o clasă cu nume predestinat

Dacă traducem mot-a-mot cuvântul englezesc "challenge", vedem că acesta înseamnă "provocare". De o adevărată provocare au avut parte și concurenții clasei Challenger pe durata celor două zile ale etapei Chrono48, la finalul căreia, olandezul Paul Spierings (Taurus) s-a impus cu un avantaj de doar 2s în fața lui Nicolas Cavigliasso (Taurus), în timp ce Corbin Leaverton - la prima prezență în Dakar - a completat TOP3-ul cu un alt model Taurus, la o diferență de 3m1s de olandez. Același Cavigliasso, secondat de Valentina Pertegarini, este noul lider provizoriu al clasei Challenger, avantajul perechii argentiniene fiind de 6m20s în fața lui Goncalo Guerreiro și a navigatorului acestuia, Cadu Sachs. La alte 12m4s îl regăsim pe același Leaverton, care la doar 23 de ani și experiență aproape nulă în rally raid, completează un TOP3 surprinzător până la acest moment.


Numele lui Loeb, în topul clasei SSV

Deși legendarul pilot Sébastien Loeb ocupă poziția a șasea a categoriei Auto - așa cum am precizat și anterior - numele său rămâne în prim-plan în ceea ce privește clasa SSV, acolo unde Brock Heger cu Max Eddy - echipaj al Sébastien Loeb Racing - au bifat reușita etapei maraton în fața colegilor lor de echipă Xavier de Soultrait și Martin Bonnet, cei ce sunt noii lideri provizorii ai aceleiași clasei, cu un avantaj de 5m26s față de învingătorii etapei ce s-a întins de-a lungul a două zile. Alexandre Pinto, care a terminat etapa de 48 de ore la peste 38 de minute în urma echipajului învingător al Sébastien Loeb Racing, se menține pe ultima treaptă a podiumului provizoriu al clasei SSV, însă la o diferență care pentru moment nu le pune probleme celor două echipaje echipiere. Mai mult, Florent Vayssade, cel de-al treilea pilot al echipei Sébastien Loeb Racing, se află la numai 4m57s în spatele lui Pinto.

Giganții competiției au răzbit în etapa de (aproape) 48 de ore

Cele două zile ale etapei lungi de două zile s-au dovedit a fi cu ghinion pentru echipajele din Țările de Jos, cele ce au privit cu cea mai mare bucurie decizia rușilor de la Kamaz de a părăsi competiția înainte de ediția din 2023. Și nu pentru că echipajele avându-i la volan pe Martin van den Brink sau pe fiul acestuia, Mitchel van den Brink, ar fi avut probleme pe traseu, ci pentru că ritmul lor nu a fost suficient pentru a contracara ritmul cehilor. Martin Macik și cei doi echiperi ai săi aflați la bordul uriașului prototip MM Technology au triumfat în a doua etapă a ediției, câștigând în ierarhia Truck cu un avantaj de 9m43s în fața conaționalului Ales Loprais (Iveco), ceea ce înseamnă că Macik devine noul lider provizoriu, trecând în fața lui Loprais în clasamentul cumulat provizoriu cu un avantaj de 8m54s. Deși sceptici la început cu privire la evoluția lituanianului Vaidotas Zala, acesta ne dovedește că nu trebuie desconsiderat pentru evoluțiile mai precare la raliu, căci sportivul Skuba Team de Rooy a terminat etapa maraton pe poziția a treia - în fața familiei van den Brink - menținându-și aceeași poziție și în clasamentul cumulat provizoriu, cu aproape 40 minute avantaj în fața juniorului van den Brink.


Pentru ziua de mâine, concurenții vor avea de parcurs o specială de trei ori mai scurtă decât cea a etapei Chrono48 (327 km), de-a lungul căreia vor părăsi bivuacul din Bisha și se vor îndrepta către cel din Al Henaliyah, etapa de legătură fiind de două ori mai lungă ca și distanță față de proba specială.

14 views0 comments

Comments


bottom of page