top of page
Black Grunge
Cristian Oltean

Cine va câștiga ediția din acest an a Raliului Dakar ?

Dunele și ceața nu fac echipă bună atunci când concurenții de la Dakar sunt pe cale să se aventureze pe o nouă probă specială. În dimineața penultimei etape a acestei ediții, deșertul Rub al Khali a fost coplești de o ceață densă, împiedicând decolarea elicopterele și astfel, neputându-se asigura siguranța cursei. Întârzierea startului până la disiparea ceții i-a determinat pe motocicliștii să solicite scurtarea probei, ceea ce s-a și întâmplat, linia de sosire fiind decisă la kilometrul 152 în loc de 308, așa cum era planificat inițial. Schimbarea a fost deosebit de avantajoasă pentru Daniel Sanders, un apicultor amator, care se află într-o postură foarte favorabilă înaintea etapei finale. Totuși, distanța inițială de 276 de kilometri, dedicată claselor categoriei Auto a rămas neschimbată, astfel că Yazeed Al Rajhi a profitat la maximum de fiecare gram de nisip pentru a recâștiga șefia în clasamentul general, în timp ce Mattias Ekström și-a consolidat poziția pe a treia treaptă a podiumului, grație primei sale victorii din acest an.


  • Pe o probă specială a cărei lungime a fost redusă la jumătate, Tosha Schareina a reușit să-și mențină puterile în aceeași parametri de la început și până la final, reducând 7m31s din cele 16m31s care îl separau de Daniel Sanders la începutul zilei. Spaniolul și-a consolidat locul secund, însă posibilitățile sale de a-l surclasa pe lider sunt limitate, și asta în mare parte datorită faptului că etapa finală măsoară doar 61 km, și include un start grupat.

  • Adrien Van Beveren a avut mai multe motive să accelereze la maxim în deşert, doar că, încercarea sa de a-l surclasa pe iberic nu a dat roade, după ce Schareina a încheiat etapa cu timpul de referință. Cu toate acestea, francezul a fost nevoit să 'uite' că are frâne pentru a-și menține locul al treilea în clasamentul general, care era amenințat de argentinianul Luciano Benavides. Revelația săptămânii secunde a fost într-adevăr mai rapid decât francez, însă rămâne pe locul 4 în clasamentul general la 6m26s de a treia treaptă a podiumului.

  • Seria succeselor începută de Nani Roma în ziua precedentă au continuat pentru Ford și în penultima etapă, norocosul zilei fiind nimeni-altul decât Mattias Ekström, care se apropie de primul său podium în clasa Ultimate. Obiectivul lui Nasser Al-Attiyah din penultima etapă n-a fost cu nimic mai diferit față de zilele anterioare, qatarezul continuându-și lupta pentru locul al treilea. Și deși a terminat cu al doilea cel mai bun timp, sportivul The Dacia Sandriders este în continuare la puțin peste 4 minute de podium.

  • Trebuie să recunoaștem, acest Dakar rămâne o pagină de istorie, și asta pentru că jocul de-a șoarecele și pisica dintre Al Rajhi și Lategan a fost unul absolut spectaculos și intens în cea de-a doua săptămână. Saudit a ales cel mai bun moment pentru a recâștiga șefia, după ce contra-performanța sud-africanului i-a permis lui Yazeed să pășească încrezător în ultima etapă cu un avantaj suficient de 6m11s.

  • Totuși, vechiul-nou lider al categoriei Auto nu a fost singurul saudit care s-a bucurat din plin de intrarea în Empty Quarter, întrucât Yasir Seaidan și-a încheiat penultima zi din acest an a Raliului Dakar cu a treia sa victorie din 2025. Chiar și-așa, hattrick-ul său nu l-a afectat pe Nicolas Cavigliasso, care s-a aflat la conducerea clasamentului general al clasei Challenger încă din prima zi a ediției și care acum se poate lăuda cu un avantaj de peste o oră față de Gonçalo Guerreiro, urmăritorul său direct.

  • Sara Price pare să-și fi intrat în mână, chiar dacă la sfârșitul competiției, câștigând o a doua probă specială la ediția din 2025 a Dakarului, învingându-și totodată și coechipierul de la Can-Am. Americanca nu s-a interpus în niciun fel în marșul spre victorie al lui Brock Heger, care n-a cedat conducerea clasamentului general al clasei SSV de peste 8 zile. De cealaltă parte însă, Xavier de Soultrait, cu al său Polaris, a pierdut a doua poziție din clasament, locul său fiind luat de chilianul 'Chaleco' López.

  • Iar cum avantajul fără pereche nu-i era suficient, Martin Macik s-a impus pentru a patra oară în aceste două săptămâni și s-a distanțat în fruntea clasamentului general al categoriei Truck la aproape 2 ore și 30 de minute în fața Mitchel van den Brink. Astfel, cehul își poate permite aroganța de a pierde două minute și jumătate per kilometru în etapa finală, și tot îi rămâne suficientă diferență pentru a câștiga. În schimb, olandezul nu va putea să-l lase din vedere pe Aleš Loprais nici măcar în ultima zi, și asta pentru că cehul este la doar 5m30s în urma mai tânărului său adversar. Așadar, în timp ce liderul pare de neatins, podiumul final nu este încă bătut în cuie.

  • Din nefericire pentru reprezentantul României la Dakar, penultima etapă a fost una cu ghinion, și asta pentru că principalul său rivalului Benjamin Melot a trecut în fața sa în clasamentul general al categoriei Original by Motul, ceea ce face ca sătmăreanul Emanuel Gyenes să forțeze nota în ziua finală și să termine proba specială la un minut și o secundă în fața francezului.


Ghinionul nu vine niciodată singur

Totul începuse atât de bine pentru Xavier de Soultrait, care preluase conducerea clasei SSV încă dea începutul ediției din Bisha. La finalul etapei de 48 de ore, sportivul francez originar din regiunea a demonstrat chiar că RZR-ul său era mai mult decât capabil decât armata Can-Am-urilor condusă de 'Chaleco' Lopez. Cu toate acestea, problemele tehnice au început să apară încă de pe drumul spre bivuacul etapei maraton, cu anumite componente ale sistemului de direcție dând semne de cedare. Având în vedere totuși că și rivalii săi s-au lovit de ghinioane, de Soultrait a reușit să se mențină pe poziția a doua în clasamentul general, în cele din urmă într-o manieră destul de confortabilă, deoarece coechipierul său Brock Heger preluase comanda chiar de la el. Un final cu ei doi pe primele două locuri ar fi fost nemaipomenit, dar francezul și-a pierdut și ultima speranță în penultima etapă. Din nou, un ansamblu de piese din partea față l-a trădat, sistemul cedând în abordarea dunelor uriașe în configurația în care doar roțile din față mai acționau modelul Polaris. Resemnat, pilotul Sébastien Loeb Racing n-a avut altă soluție decât să părăsească speciala mai repde decât era cazul, îndreptându-se spre bivouac pe șosea. Drept consecință, francezul va încasa o penalizare enormă, ceea ce va duce la foarte multe poziții pierdute în clasamentul general.


Cert este un lucru, indiferent cine va câștiga această ediție, am fost martorii unui spectacol complet și desăvârșit, în care motocicliștii și echipajele ne-au demonstrat abilitățile lor impresionante, în vreme ce Raliul Dakar dar mai ales condițiile vitrege din deșertul saudit ne-au reamintit de ce aceasta este cea mai mare, consacrată și dificilă competiție de anduranță pe teren accidentat. Iar ca bonus, sau cireașa de pe tort, în ultima etapă din acest an, TOATE mașinile și motocicletele vor lua startul în același timp, inundând Empty Quarter-ul cu sute de concurenți ce vor alerga ca într-un sincron. Desigur, datorită numărului foarte mare de concurenți, nu se va putea crea o linie infinită de mașini și motociclete, astfel că se va da startul în același timp câte unui grup de 15 concurenți, la interval de 10 minute între grupuri.


Știre în curs de completare..

7 views0 comments

Comments


bottom of page