Deșertul Rub al Khali (a.k.a. The Empty Quarter sau Pătrimea Goală) trebuie cucerit. Doar că pentru asta, concurenții ediției din acest an ai Raliului Dakar au trebuit să aștepte până la etapa a 10-a pentru a lua cu asalt dunele neîntrerupte. Mai mult, aceștia au părăsit bivuacul din Haradh înainte ca soarele să-și facă apariția la orizont, abordând o etapă de legătură lungă de peste 500 de kilometri, în direcția țărmurilor Golfului Arabic. De acolo, sportivii au putut în sfârșit să se aventureze într-o 'mare de dune', de-a lungul a 117 kilometri de nisip și nimic altceva. Michael Docherty, fără preocupări strategice, și-a folosit viteza și cunoștințele despre dune - foarte familiar cu acestea, locuind aproape - pentru a-și trece în cont prima victorie de etapă a carierei în Dakar. De cealaltă parte, unde totul părea să indice o luptă directă Toyota vs Dacia, Nani Roma - unul dintre piloții de vârf ai constructorului Ford, n-a făcut altceva decât să-și completeze palmaresul cumular (Moto + Auto) cu cea de-a 26-a victorie de etapă în Raliul Dakar, ceea ce a făcut ca finalul primei zilei din Shubaytah să se încheie cu primul succes vreodată înregistrat al M-Sport Ford în această competiție.
Presimțind că principalii combatanți ai luptei de la vârf nu vor ridica prea tare praful, Michael Docherty a mers la sigur în a zecea etapă. Alergând în cadrul clasei Rally2, motociclistul sud-african a parcurs fără probleme dunele, bifând astfel o premieră în cariera sa, prin primul succes de etapă în Raliul Dakar. Acesta a fost mai rapid cu 1m20s decât Rui Gonçalves, respectiv cu 2m21s decât Tobias Ebster.
Cum era și de așteptat, pretendenții la victoria ediției și-au jucat cărțile cu mult tact, fiind conștienți de ceea ce-i așteaptă în cea de-a doua etapă din Empty Quarter. Daniel Sanders rămâne de neatins pe prima poziție a categoriei Moto, cu un avantaj de 16m31s în fața lui Tosha Schareina, respectiv de 22m24s peste Adrien Van Beveren. Ordinea de start a următoarei etape îi va ține ocupați pe fanii și experții luptei pe două roți, și asta pentru că ordinea este una încurajatoare pentru toți rivalii lui Sanders de a încerca o revenire senzațională.
Poziția de start cât mai în urmă a contat foarte mult pentru toți piloții ce urmăreau victoria în cursa categoriei Auto. Nani Roma, care a fost al 27-lea pe ordinea de start a etapei din 15 ianuarie, a profitat la maxim de acest lucru, reușind un succes de etapă în Dakar după 10 ani de la ultima reușită. La această vreme, spaniolul pilota un model Mini, însă ziua de 15 ianuarie 2025 va rămâne una istorică atât pentru el cât mai ales pentru Ford, întrucât modelul Raptor a bifat prima victorie de la debutul în competiție. Totuși, victoria fostului dublu învingător al competiției (2014 - Auto, 2004 - Moto) a fost una la limită, întrucât ibericul a fost cu doar 18s mai rapid decât Lucas Moraes! Prin victoria etapei a zecea, Nani Roma ajunge la 26 succese de etapă în Dakar, într-o statistică cumulată a victoriilor obținute în cadrul categoriilor Auto + Moto.
Pe cât de scurtă a fost, speciala din 15 ianuarie a marcat o nouă în schimbare a liderului în clasamentul cumulat provizoriu al categoriei Auto, cu Henk Lategan revenind în fotoliul de lider pierdut cu o zi înainte. Sud-africanul are acum un avantaj de 2m27s în fața lui Yazeed Al Rajhi - care a rămas blocat într-un gol pentru un scurt moment - respectiv de 26m46s în fața lui Mattias Ekström, suedezul ce a redus din ritm spre finalul probei speciale, motivele fiind de natură strategică.
Cu siguranță nu este și cazul lui Nasser Al-Attiyah, care a pierdut timp fără vreo intenție în acest sens. Qatarezul a terminat etapa la aproximativ 20 de minute în spatele lui Roma, asta după ce s-a rătăcit preț de mai multe minute la kilometrul 9. Aflat la mai mult de jumătate de oră în spatele lui Henk Lategan, sportivul celor de la Dacia nu mai poate emite nicio pretenție la victoria ediției, însă știindu-l pe Mattias Ekström la mai puțin de 4 minute în fața sa, qatarezul mai are o șansă de a-și salva onoarea și de a termina pe podium prima ediție la volanul lui Sandrider.
Eroina locală Dania Akeel s-a impus în ierarhia clasei Challenger, alăturându-se sportivelor Jutta Kleinschmidt, Cristina Gutiérrez și Sara Price ca cea de-a patra femeie care a câștigat o etapă a în Raliul Dakar. Iar ca tabloul să fie complet, Akeel s-a clasat în TOP3-ul absolut al categoriei Auto, unde altundeva decât în spatele lui Nani Roma și a lui Lucas Moraes. Chiar și-așa, Nicolás Cavigliasso rămâne liniștit în fruntea clasamentului, cu 26 de minute care par să-i ajungă până la final în fața lui Gonçalo Guerreiro.
'Chaleco' López a produs o nouă performanță notabilă, obținând a cincea victorie de etapă din acest an. În acest fel, chilianul s-a apropiat la 15 minute de Xavier de Soultrait, care ocupă în continuare locul secund, în vreme coechipierul său Brock Heger desface deja sigiliul șampaniei, fiind la două etape distanță de victoria istorică a clasei SSV.
Situația chilianului este ușor asemănătoare cu cea a lui Aleš Loprais, care a câștigat a patra etapă din 2025, dar rămâne mult în urma lui Mitchel van den Brink, nemaivorbind de Martin Macík, al cărui avantaj de peste două ore pare să-i fii asigurat deja al doilea succes consecutiv în temuta competiție de anduranță.
Michael Docherty: "Am aşteptat dunele tot Dakarul acesta"
"M-am bucurat să revin în dune. Practic, acesta este și momentul cel mai așteptat de mine la toate edițiile acestei competiții: dunele. Chiar dacă a fost o probă scurtă, am revenit cu plăcere aici. Am avut un mic accident, în urma căruia mi-am rănit umărul puțin mai mult decât era cazul, și tocmai din acest motiv am vrut să trag cât de tare posibil pentru a face o figură frumoasă în această zi."
Al Rajhi își joacă ultimele cărți
Nimic nu este pierdut pentru Yazeed Al Rajhi, care se află în cea mai bună poziție de a câștiga Dakarul de la debutul său din 2015, mai ales că vorbim aici despre nimeni-altul decât principalul ambasador al țării ce găzduiește evenimentul pentru al șaselea an consecutiv, Arabia Saudită. Desigur, în lipsa semi-eșecului din prima etapă desfășurată în Empty Quarter, acum am fi putut vorbi diferit despre saudit. La nici 24 de ore după ce a preluat conducerea, pilotul Toyota a trebuit să renunțe la râvnitul 'fotoliu' de lider în favoarea lui Henk Lategan. Faptul că sauditul se împiedică - din nou - pe ultima sută de metri evocă un sentiment de déjà vu de care Al Rajhi pare să nu mai scape. Anul trecut, în goana sa după victorie, acesta a forțat mult prea mult, iar consecințele au fost dezastruoase: abandon pentru echipaj și un Hilux de peste șase sute de mii de euro, distrus. De data aceasta însă, sauditul a făcut o greșeală total opusă: dintr-un exces de prudență, acesta n-a fost suficient de rapid pe dunele din Empty Quarter. Iar cum acest lucru nu ar fi fost suficient, în ritmul său care mai degrabă părea să caute un nou ghinion decât cel mai rapid timp, inevitabilul s-a produs la aproximativ 83 de kilometri de la start, când perechea saudito-germană a rămas blocată într-un gol, o întâmplare minoră dar care i-a readus pe cei doi în spatele liderilor sud-africani, la o diferență de 2m27s. Desigur, poziția sa de start (al 27-lea) din următoarea etapă va fi în avantajul său, însă în același timp, nici Lategan (care va porni al 11-lea) nu se va încurca prin a deschide drumul pe cei 284 de kilometri ai specialei. Totuși, cea mai mică greşeală din partea oricăruia se poate dovedi terminală.
O nouă victorie după 3655 de zile
Nani Roma a avut nevoie de 10 ani și 2 zile pentru a produce o nouă victorie de etapă, după ultima din 2015, atunci când își adjudeca a noua etapă a ediției de la acel moment. Deși inițial se credea că legendarul Carlos "El Matador" Sainz va fi cel mai în măsură pentru a pilota modelul Raptor spre primul său triumf, accidentul din prima săptămână a re-echilibrat puțin lucrurile în tabăra M-Sport. Mai mult, nici suedezul Mattias Ekström - care pare agățat cu o oarecare disperare de ultima treaptă a podiumului - nu a fost capabil să ofere constructorului american prima victorie. Totuși, ieșit din lupta pentru victorie încă din primele zile, Nani Roma a fost cel care care a adus primul succes de etapă în tabăra M-Sport, spaniolul bifând astfel al 13-lea succes în categoria Auto și al 26-lea al carieriei. Practic, Roma a experimentat o pauză ceva mai lungă decât Guerlain Chicherit, cel care a așteptat mai puțin de un deceniu între ultima și cea mai recenta victorie de etapă (2013-2023).
Performanța etapei
Rareori se întâmplă ca un motociclist al clasei Rally2 să se impună într-o etapă din Dakar în fața vedetelor clasei GP, cei ce domină vârful ierarhiei. Atât de rare sunt asemenea cazuri, încât până mai ieri, exista un singur precedent în toată istoria Dakarului de la debutul acestei clasei în 2022. Mai precis, în același an, Danilo Petrucci își revendica succesul etapei cu numărul 5, lăsându-i pe combatanții clasei GP cu gura căscată. Acum, un al doilea nume se remarcă printr-o performanță asemănătoare, și anume Michael Docherty, care în timp ce ceilalți concurenți erau care pe unde, el accelera hotărât într-un relief pe care îl cunoaște ca-n palmă. Născut în Kempton Park, motociclistul BAS World KTM Racing locuiește în Emiratele Arabe Unite, care se învecinează cu Arabia Saudită și conține, de asemenea, o parte din deșertul Rub al Khali. De fapt, el a câștigat deja de cealaltă parte a graniței în Abu Dhabi Desert Challenge, la a doua etapă a Campionatului Mondial de Rally Raid de anul trecut. De asemenea, sportivul a propulsat Africa de Sud în fruntea unei etape a Raliului Dakar pentru prima dată de când Alfie Cox obținea ultima sa victorie în 2003. Acest lucru s-a întâmplat acum 22 de ani, iar cum nimic nu mai este întâmplător când vine vorba despre Dakar, întâmplarea face ca acum, Docherty să poarte numărul 22 pe motocicleta sa.
82 de echipaje din totalul celor 92 ce au luat startul din Bisha în cadrul Dakar Classic, au ajuns la startul primei etape din Empty Quarter. Cu toate acestea, echipajul cu numărul #704, al treilea în clasamentul general, a fost forțat la abandon. După ce a ajuns tractat în bivuac, modelul Land Rover Defender al lui Maxence Gublin și Anthony Sousa nu a mai putut fi reparat dat fiind faptul că echipa nu a avut o altă cutie de viteze. A fost o lovitură neașteptată și asta pentru că, cu câteva zile în urmă, Porsche-le echipajului #702 părăsea de asemenea competiția dintr-o poziție de vârf. Astfel, cu doi concurenți puternici ieșiți din calcule, ușa este acum larg deschisă pentru Toyota lui Carlos Santaolalla și Nissan-ul lui Lorenzo Traglio, cei care se vor lupta pentru triumful final. Ieri, spaniolul a avansat, majorându-și avantajul cu șase puncte pentru a încheia a zecea etapă cu un avantaj total de 31 de puncte. Pentru concurenții categoriei Dakar Classic, etapa a 10-a a inclus două secțiuni specialei, iar penultima etapă - cea de astăzi - va crește miza cu încă patru, la care se adaugă și un scurt test în regim de regularitate. Asta face ca miza Dakar Classic să fie decisă la finalul acestei zile. Deși ambele echipaje sunt domină această categorie, un singur pas greșit poartă poate aduce o penalizare de 20 de puncte. Astfel, în cazul a două erori, Santaolalla ar ieși din lupta pentru apărarea titlului de anul trecut, putându-i înmâna victoria lui Traglio, dar doar dacă italianul parcurge fără erori și alte probleme secțiunile speciale ale zilei.
Ziua de astăzi se va concentra tot în vastul Empty Quarter, cu un traseu ce va purta motocicletele, mașinile - cu clasele Ultimate, Challenger și SSV - respectiv camioanele pe trasee diferite. Va fi o nouă provocare pentru coloșii Dakarului, care până acum au fost obișnuiți să împărtășească același traseu cu colegii lor mai 'mici'. Astfel, proba zilei va măsura diferit pentru toate cele 3 categorii amintite, cu 308 kilometri pentru categoria Moto, 275 de kilometri pentru clasele categoriei Auto, respectiv 126 de kilometri pentru categoria Truck. Etapa de astăzi poate fi decisivă, în pofida faptului că Raliul Dakar se încheie mâine, și asta pentru că cea mai mică greșeală poate costa minute prețioase.
Comentarios