top of page
Black Grunge
Cristian Oltean

Nimic nu mai pare sigur în Raliul Dakar după a noua etapă

Etapa din 14 ianuarie s-a consumat de-a lungul unui traseu ce i-a apropiat pe concurenți de destinația finală - Shubaytah. După 9 zile în care caravana Raliului Dakar a pornit din Bisha și a străbătut Arabia Saudită spre nord-vest, după care, din Al-Ula, a luat calea sud-estului, acum finalul este din ce în ce mai aproape. Haradh - căci acolo au ajuns concurenții la finalul etapei din 14 ianuarie - este situat în mijlocul provinciei estice, cea mai mare din Arabia Saudită, fiind un loc numai perfect pentru competiție. De-a lungul celor 357 de kilometri, cronometrul a părut să măsoare într-un ritm amețitor, unde interpretarea rapidă a traseelor descrise în roadbook a fost punctul forte spre succes. Mai mult, viteza mare a făcut ca atenția concurenților să fie și mai precisă, întrucât pentru a rămâne în cărți sau a reintra în lupta pentru victorie, capcanele au necesitat a fi evitate. Motocicliștii de top au avut performanțe solide în etapa spre Haradh, în special argentinianul Luciano Benavides, care deși a deschis drumul și s-a aflat în fruntea plutonului pe două roți de la început și până la sfârșit, a bifat a doua victorie de etapă consecutivă în acest an. De cealaltă parte, Nasser Al-Attiyah a demonstrat deja ce era de demonstrat, însă cu toate acestea intră din nou în istorie, aducând prima victorie de etapă constructorului româno-francez Dacia, la debutul echipei în Dakar. Mai mult, pe lângă faptul că a relansat lupta pentru ocuparea ultimei poziții a podiumului, qatarezul se înscrie acum cu drepturi depline și în cursa pentru victorie. Odată cu evoluția spectaculoasă a lui Al-Attiyah în etapa cu numărul 9, s-a produs și detronarea lui Henk Lategan din postura de lider autoritar de-a lungul ultimelor 7 etape, după ce Yazeed Al Rajhi a fost mai rapid cu aproape 13 minute decât sudafrican, 'furându-i' acestuia dar și constructorului Toyota, bucuria unei dominații aproape perfecte. Pe scurt, la momentul de față, nu mai puțin de patru concurenți își joacă șansa pentru supremația ediției 47, Al Rajhi, Lategan, Ekström dar și Al-Attiyah - în pofida faptului că acesta din urmă se află la 25 de minute diferență în spatele rivalului saudit.


  • Adevărații performeri ai categoriei Moto se remarcă prin capacitatea lor incredibilă de a naviga din postura de deschizători de etapă și de a câștiga două etape consecutive. La această performanță mai puțin întâlnită a ajuns și Luciano Benavides, totul după ce și-a adăugat o nouă victorie la cele patru de până acum ale carierei sale în Dakar, urcând astfel pe locul 4 în clasamentul general pentru ceea ce se traduce ca fiind cea mai bună clasare a sa de la începutul anului.

  • Deși a fost învins de argentinian l-a o diferență de 1m54s, Adrien van Beveren n-a avut neapărat o zi nereușită, și asta după ce s-a apropiat de coechipierul său spaniol Tosha Schareina, care și-a ieșit din ritm în urma unei căzături chiar la începutul specialei. Totuși, lupta pentru locul secund nu este și cea a liderului cursei, Daniel Sanders, care va aborda prima etapă din Empty Quarter cu un avantaj de 14m45s, pornind al 3-lea de la start.

  • "Nu mai este timp pentru a câștiga timp" - așa și-a început probabil Nasser Al-Attiyah dimineața în Riad, ceea ce l-a determinat pe qatarez să scoată artileria grea și să nu-i mai pese ce se întâmplă. Acesta a trecut linia de sosire cu cel mai bun timp al etapei, ceea ce-l aduce la doar 31s de a treia treaptă a podiumului provizoriu, ocupată momentan de Mattias Ekström, suedezul care pare să nu se mai trezească dintr-un 'déjà vu' cu repetiție.

  • Pe de altă parte însă, Yazeed Al Rajhi a preluat 'ștafeta' fără voia adversarului Henk Lategan, sauditul beneficiind de pe urma greșelilor de navigație ale sud-africanului, pe ai căror umeri nu a apăsat doar presiunea psihologică ci și timpul pierdut datorită penelor de cauciuc. Eroul local pășește astfel spre prima etapă desfășurată în Pătrimea Goală cu un avantaj de 7m9s în fața coechipierului său din Africa de Sud, respectiv cu alte 17m41s în fața suedezului Ekström, al cărui preocupare va fi mai degrabă să atace poziția secundă, pentru că 'șoimul' qatarez nu-l va menaja.

  • După Pau Navarro în etapa anterioară, și argentinianul David Zille se înscrie pe lista celor șase câștigători ai clasei Challenger, în cadrul căreia a 'gustat' deja succesul la ediția din 2023. Efortul lui însă nu i-a afectat progresul constant al lui Nicolas Cavigliasso, care rămâne în fruntea clasamentului general cu un avantaj de 28 de minute în fața lui Gonçalo Guerreiro.

  • Nimeni nu știe dacă "Chaleco" Lopez mai crede în șansele sale la victorie, însă cert este că pilotul emblematic al celor de la Can-Am face tot posibilul pentru a-și trece în cont cât mai multe reușite. Chilianul a obținut cel de-al patrulea succes din acest an și astfel se apropie la mai puțin de douăzeci de minute de Xavier de Soultrait, însă este pe nicăieri dacă stăm să comparăm situația sa cu cea a liderului Brock Heger, care se poate relaxa chiar și la un ceai cu spectatorii locali, grație avantajului său confortabil de aproape două ore în fața francezului.

  • Mitchel van den Brink a fost la doar un minut şi jumătate distanță de a-şi face cadou victoria probei din 14 ianuarie, în ziua în care a împlinit 23 de ani. Cel care nu i-a permis acest lucru este însuși Aleš Loprais, care nu doar că s-a impus pentru a treia oară în acest an dar în mod ironic a obținut al 27-lea său succes. Una peste alta însă, Martin Macík se simte deja ca-n vacanță datorită unui avantaj zdrobitor de aproape două ore și jumătate în fața tânărului olandez, care este acum 'vânat' de Loprais, acesta aflându-se la mai puțin de cinci minute pe urmele sale.


Henk Lategan: "Nu-mi vine să cred că trăiesc asta"

Liderul clasamentului general al categoriei Auto până la startul etapei din dimineața zilei de 14 ianuarie a făcut o greşeală pe care o adversarii săi o așteptau de mult. Astfel, Yazeed Al Rajhi este noul lider al Raliului Dakar pentru prima dată de la startul din Bisha. Sportivul saudit se poate mândri acum cu un avantaj de 7m9s în fața sud-africanului, o diferență care ne amintește de cea pe care Lategan o avea în favoarea sa după prima săptămână a competiției.

"Situația nu este deloc roz pentru noi, chiar dezastruoasă aș numi-o ca să fiu sincer cu voi. Și asta pentru că, aproximativ pe la kilometrul 13 ne-am pierdut efectiv, n-am mai avut nicio idee unde suntem sau încotro s-o luăm. Inițial am avut impresia că am ratat un punct GPS pe care de fapt îl bifasem, iar ca tabloul să fie complet, am făcut și-o pană în disperarea momentului a face ceva pentru a înainta. Și pentru că asta n-ar fi fost suficient, spre final am mai făcut o pană, pe care am sesizat-o abia atunci când am ajuns în sosire, după ce mașina stătea ușor înclinată, roata fiind complet plată. Cu alte cuvinte, a fost o zi de toată pomina pentru noi, dar nu este sfârșitul lumii, încă ne jucăm șansa. Dar da, este dezamăgitor și frustrant să pierzi un efort de zile întregi în doar câteva minute de..neatenție, oboseală, nici nu știu ce să mai zic."

Specialiștii deșertului turează 'motoarele' înainte de Empty Quarter

Abordarea ultimelor zile ale Raliului Dakar este întotdeauna o misiune complicată și delicată - nu la fel precum o operație pe creier, dar înțelegi voi. Acest lucru se întâmplă în special cu acei concurenți care ocupă poziția de lideri ai clasamentului general, iar presiunea psihologică este cu atât mai apăsătoare atunci când o experimentezi pentru prima dată, asmenea lui Henk Lategan, al cărui urmăritor direct - la doar 21 de secunde - era nimeni-altul decât Yazeed Al Rajhi. Ar fi nepotrivit să afirmăm cu certitudine că sud-africanul a cedat sub această presiune, însă în mod cert lucrurile n-au decurs deloc în direcția bună pentru sportivul celor de la Toyota. Pe lângă faptul că a deschis formalitățile după victoria din ziua precedentă, sportivul și navigatorul acestuia - Brett Cummings - s-a confruntat cu un șir de probleme: mai întâi, o pană de cauciuc după doar cinci kilometri de probă, urmată de rătăcirea după alți opt kilometri, ca în final să remarce că a trecut linia de sosire cu o nouă pană, mai mult decât atât, roata fiind complet dezumflată. La sfârșitul zilei, toate acestea au cântărit enorm, cu un loc 11 în etapă, la puțin peste 16 minute în spatele lui Nasser Al-Attiyah. Acest eșec a făcut ca șefia provizorie să treacă în mâinile rivalului său și totodată coechipierului său saudit, cel ce se află acum la șapte minute în fața sa. Iar cum această întâmplare a lui Lategan n-ar fi fost suficientă, fanii sud-africani au urmărit o etapă de coșmar pentru reprezentanții lor la acest Dakar, totul după ce Guy Botterill a fost forțat să iasă din cursă ca urmare a unui accident violent după kilometrul 272 al probei speciale, fiind al doilea abandon pentru un sportiv sud-african în decurs de 48 de ore, după părăsirea forțată a competiției de către Giniel de Villiers.


10 din 10

Ajuns în bivuacul de pornire din Bisha, aproape nimeni nu știa de Brock Heger și de scopul său. Cu toate acestea, reporterii și jurnaliștii prezenți s-au obișnuit să scrie și să-i pronunțe numele, deoarece americanul a dominat clasamentul general al clasei SSV încă din seara etapei a 4-a, când a preluat conducerea de la coechipierul său al Sébastien Loeb Racing, Xavier de Soultrait. În plus, californianul a demonstrat că nu a făcut deplasarea în Arabia Saudită pentru a se sustrage din competiție, oferind o evoluție exemplară. De la victoria sa din prolog, Heger este singurul concurent al acestei ediții care până la acest moment nu a terminat vreo etapă în afara TOP3-ului, ceea ce reprezintă o performanță fără cusur.


Performanța etapei

Este posibil să câștigi o etapă în ediția din 2025 a Raliului Dakar dacă te afli primul pe traseu de la primul și până la ultimul kilometru? Ei bine, începând de ieri, răspunsul la această întrebare este un 'DA' categoric. După victoria sa cu o zi înainte, Luciano Benavides a fost primul motociclist pe traseul de 357 de kilometri ai specialei de la Riad la Haradh. Dacă este să privim din perspectiva pură a desfășurării cursei, acesta a terminat etapa la 2m57s în spatele lui Adrien Van Beveren, dar argentinianul a beneficiat din plin de bonusul acordat sportivilor aflați primii pe traseu, timpul lui Benavides reducându-se cu 4m51s. Printre câștigătorii anteriori din acest an, cel care a pornit cel mai devreme și s-a impus la final de zi a fost chiar francezul, care pornise al patrulea în etapa cu numărul 5. Istoria s-a repetat pentru fratele mai mic al familiei Benavides, care a câștigat și în trecut o etapă între Riad și Haradh, la ediția din 2023, la fel, în ceea ce a fost tot o etapă cu numărul 9. Cinci zile mai târziu, fratele său Kevin avea să câștige ediția. Deși a ieșit a părăsit cursa, Kevin a rămas acum alături de Luciano pentru a-l sprijini în cursa sa după succes. Victoria lui Benavides din 14 ianuarie reprezintă al 7-lea succes pentru KTM de la începutul acestui an, constructorul austriac nemaiavând o asemenea performanță de a câștiga atât de multe etape într-o singură ediție din 2018, an în care a obținut și victoria în clasamentul general. Se repetă istoria la sosirea în Shubaytah din 17 ianuarie?


Cui nu-i plac britanicele..

Modelele Land Rover au făcut din cea de-a 5-a ediție a Dakar Classic una demnă de povestit nepoților! Trei vehicule ale constructorului britanic au luat startul din Bisha, pentru a reprezenta o istorie vastă a dinastiei engleze care se întinde de la Seria III la Range Rover, neputându-se uita de nemuritorul Defender. În dimineața etapei din 14 ianuarie, modelul Defender 110 - pilotat de Maxime Gublin - și strămoșul acestuia - sub comanda lui Karolis Raysis - au terminat speciala pe locul al 3-lea, respectiv al 4-lea în clasamentul general! Cu șasiul lor care pare să mai reziste câteva veacuri, aceste două modele Land Rovere pregătesc terenul pentru debutul echipei oficiale Defender în versiunea modernă a Raliului Dakar, care nu va fi altceva decât debutul și primul angajament oficial al brandului în această ramură sportivă. Trei modele de ultimă generație vor fi înscrise în categoria Stock, bineînțeles cu englezii de la Prodrive responsabili de gestionarea echipei. Întrebarea care rămâne este care va fi modelul ce va repeta succesul lui Alain Genestier din primul Paris-Dakar al anului 1979, cel din categoria Dakar Classic sau modelul categoriei Stock ?


Etapa a zecea ajunge, în cele din urmă, în Pătrimea Goală - sau Empty Quarter cum este mai cunoscută una dintre cele mai mari întinderi neîntrerupte de nisip din lume, ce se regăsește în sud-estul Arabiei Saudite. Motocicliștii și echipajele vor alerga din nou pe un traseu diferit, ridicând astfel dificultatea și pentru navigatori - nu că altfel n-ar fi fost - proba specială urmând să măsoare aproximativ 120 de kilometri. De menționat este faptul că locul de desfășurare al primei etape din Empty Quarter - dintr-un total de trei - este foarte aproape de granița Arabiei Saudite cu Emiratele Arabe Unite, astfel că concurenții ce se rătăcesc au o șansă să ajungă în altă țară și nu la sosirea probei.

28 views0 comments

תגובות


bottom of page