Speciala zilei de ieri, contând ca a șaptea în matematica ediției din acest an a Raliului Dakar, a oferit o primă perspectivă asupra provinciei Riad prin bucla largă cu pornire și sosire în bivuacul din Al Duwadimi, desfășurată de-a ungul extremei sud-vestice a orașului. În urma unei decizii luate cu o zi înainte, concurenții au fost nevoiți să parcurgă mai mulți kilometri decât era planificat inițial pentru a ajunge la startul specialei de 410 km. Palierele de viteză de pe platourile de calcar au fost un preambul pentru dunele ce au dominant traseul pe aproape întreaga sa lungime. Ploile din zilele anterioare au făcut ca roțile să se încarce de nisip mai mult decât ar fi normal, făcând ca urmele lăsate să fie mai adânci, oferindu-i astfel un avantaj clar lui Daniel Sanders de a lua viteză spre a cincea victorie a anului. Navigatorii de la clasele categoriei Auto s-au confruntat cu o provocare similară motocicliștilor, și asta pentru că cele două categorii au concurat în ziua de ieri - asemenea celei de astăzi - pe trasee diferite, și prin urmare, nu s-au putut orienta după urmele cu care erau obișnuiți. Lucas Moraes a profitat de poziția sa de start (a 27-a mașină) și a luat cu asalt victoria etapei, în timp ce bătălia pentru locul întâi a fost se relansată între Henk Lategan și Yazeed Al Rajhi.
Liderul provizoriu al categoriei Moto, Daniel Sanders, s-a remarcat din nou prin prestația sa, adjudecându-și a cincea victorie de etapă la finalul specialei de ieri. Desigur, australianul a plecat oarecum avantajat de poziția de start - al nouălea pe grila de start - însă intuiția și experiența ultimilor ani a contribuit de asemenea la reușita sa. Tosha Schareina, care s-a clasat al treilea pe etapă și ocupă locul secund la general, a beneficiat la rândul său de evoluția etapei aproape de sfârșitul acesteia.
Neînfricat de provocarea de a începe astăzi pe locul al doilea, Adrien van Beveren și-a apărat cu pricepere locul pe podium cu ajutorul unui număr mare de bonusuri pentru deschiderea drumului. Francezul este acum cu 26 de mii de dolari în spatele lui Sanders în clasament, cu Brabec pe locul patru, la 33 de grade 19.
Lucas Moraes, pornit de pe poziția a 27-a a ordinii de start de ieri, s-a dovedit a fi un 'vânător' veritabil în a șaptea etapă a ediției. Brazilianul a trecut linia de sosire cu cel mai rapid timp, revenind de la o performanță dezastruoasă cu o zi înainte, care printre altele i-a spulberat și speranțele de a termina pe podium. Aflat la comenzile modelului GR DKR Hilux, sud-americanul i-a învins categoric pe echipierii Mattias Ekström și Mitchell Guthrie, aflați la comenzile unor modele 'surate' Ford Raptor.
Nu toți piloții Toyota au fost la fel de bucuroși la finalul zilei de ieri precum Moraes, și asta pentru că liderul provizoriu al categoriei Auto, Henk Lategan a avut parte de o zi proastă la 'birou', văzându-și avansul de peste 7 minute redus la doar 21 de secunde în fața aceluiași Yazeed Al Rajhi. Sud-africanul a acuzat organizatorii de faptul că roadbook-ul electronic nu a fost corespunzător, fiind nevoit să caute un punct de validare mai multe minute. Totuși, situația n-a fost întâmpinată doar de acesta, astfel că conducerea cursei nu poate lua decizii doar în direcția lui Lategan, și asta pentru că s-ar crea un precedent nefavorabil competiției. Asemenea lui Al Rajhi, și suedezul Ekström a reuds din 'handicap' la 10m25s. Pe de altă parte, Nasser al-Attiyah nu a reușit să valorifice evenimentele etapei de ieri și astfel rămâne 'abonat' locului 4 la general, la 21m57s de Lategan, însă după ce competiția va trece de Riad și se va îndrepta către Empty Quarter, qatarezul are o șansă să revină în joc.
După ce s-a impus la prologul, Corbin Leaverton n-a avut o primă săptămână prea bună, însă sportivul clasei Challenger a revenit în lumina reflectoarelor odată cu succesul de ieri în etapa a șaptea, fiind cu 24 de secunde mai rapid decât eroul local Yasir Seaidan. Lupta lor strânsă nu a deranjat cu nimic echipajul soț-soție Cavigliasso-Pertegarini, care se află la conducerea clasamentului provizoriu încă de la prima etapă, având în prezent un avantaj de jumătate de oră față de Gonçalo Guerreiro.
Un alt sportiv care s-a remarcat la finalul etapei de ieri a fost Jeremías González Ferioli, fostul combatant al clasei Quad ce a obținut rezultate bune în edițiile organizate în America de Sud (un loc secund în 2015 și locul trei în 2018 și 2019), acesta adjudecându-și prima victorie de etapă a anului, încheindu-și parcursul cu un avans de 51s în fața liderului de la SSV, Brock Heger. De cealaltă parte, în tabăra Polaris, Xavier de Soultrait, ocupând locul secund în ierarhia cumulat provizorie, ar trebui să înceapă să se preocupe de opririle care îl costă timp prețios în favoarea lui "Chaleco" López, chilianul fiind acum la 20 de minute în urma lui.
Pentru că țara pare prea mică pentru un asemenea duel, înfruntarea Boemiei se joacă pe 'repeat' în cursa camioanelor, de data aceasta cu Aleš Loprais triumfând la finalul etapei cu numărul 7, însă fără a-l deranja pe liderul la general, conaționalul Martin Macík. Vaidotas Žala, proaspătul debutant al categoriei Truck, a repetat performanța din etapa a 3-a, terminând etapa de ieri pe locul secund, la 9m34s în spatele lui Loprais, lucru care pare să ne arate că lituanianul începe să aibă încredere de sine
Sătmăreanul Emanuel Gyenes rămâne în controlul categoriei Original by Motul, românul nostru fiind la 5 etape distanță de performanța realizată în 2020. Totuși, sportivul Autonet Motorcycle Team nu se poate odihni, întrucât Benjamin Melot se apropie ușor de acesta, etapă după etapă.
Declarația etapei a șaptea
Daniel Sanders a câștigat o nouă etapă, a cincea în acest Dakar, fiind în cărți pentru a repeta performanța conaționalului Toby Price din 2016, când acesta a obținut prima victorie în Dakar!
"M-am bucurat că am avut o linie după care să mă ghidez, mi-a avantajat viteza. A fost o etapă destul de rapidă, chiar foarte rapidă pentru mine. La început a fost destule de tehnică etapa, și asta pentru că a plouat destul de mult. Totuși, ploaia a fost doar în prima parte, motiv pentru care am avut o linie destul de umedă de urmat, fiindu-ne favorizat un parcurs corect și lipsit de eventualele greșeli cu navigarea. Viteza a fost bună, mintea a fost limpede, așa că a fost o zi mult mai bună decât ne așteptam."
O nouă ediție, același ghinion
Încă de la prima sa apariție din 2022, sportivul californian Mason Klein s-a remarcat prin abilități foarte bune atât la capitolul pilotaj cât și în ceea ce privește navigația, reușind să termine ediția de debut pe locul nouă, iar în anul imediat următor, chiar să câștige o etapă înainte de a se retrage în penultima etapă. Cu un parcurs promițător, sportivul a ales să meargă pe rețeta producătorului chinez Kove, angajându-se să sprijine programul lor de dezvoltare. Proiectul părea să-și găsească sfârșitul prematur după ediția din 2024, după ce motocicleta dezvoltată era prea 'fragedă', însă 2025 a venit ca un colac de salvare, fiind dedicat mai mult testării motocicletei. Dintre cei 12 sportivi Kove aflați la start, Klein a fost 'însărcinat' cu reprezentarea de top, în vârful ierarhiei. Totuși, șansele sale pentru un rezultat puternic în clasamentul general au dispărut în prima săptămână, după ce sportivul american a fost afectat de o conjunctivită iar problemele de ambreiaj au afectat motocicleta. Revenit cu forțe proaspete după ziua de odihnă, Klein a dominat etapa de debut a săptămânii secunde, totul până când o eroare de navigație aproape de sfârșitul specialei i-a privat pe chinezi de la prima lor victorie de etapă. Ieri, modelul 450 Rally EX a cedat la kilometrul 319 și neputând să-și repare motocicleta preț de de câteva ore, Klein a apelat la un ride-sharing mai puțin plăcut, solicitând elicopterul pentru a reveni în bivuac. Astfel, pilotul francez Neels Theric, ocupantul locului al cincisprezecelea până la startul etapei de astăzi, a devenit noul ambasador al producătorului Kove la acest Dakar.
Spectacol de 5* în deșertul saudit
Ultimul motociclist care reușea să câștige cinci etape în același Dakar a fost Toby Price în 2016. Acum, Daniel Sanders a egalat performanța compatriotului său în etapa în buclă de la Al-Duwadimi. Până la acest moment, australianul a câștigat fiecare etapă în care nu a pornit primul de la start. Tot acum nouă ani, Price reușea să-şi asigure prima victorie în Dakar, iar în mod cert, Sanders aspiră să facă același lucru și să devină al doilea australian care își adjudecă faimoasa competiție de anduranță. Înainte de Price, spaniolul Joan Barreda Bort reușea cinci victorii de etapă la ediția din 2014, însă acesta a încheiat departe de podium. Acum, 2627 de kilometri - dintre care 1323 de probă specială - stau între Daniel Sanders și victorie.
Performanța etapei
Acum putem înțelege și noi noțiunea de veloci-raptor! Deși se află într-o situație financiară deficitară în ceea ce privește Campionatul Mondial de Raliuri, M-Sport Ford a primit totuși finanțarea necesară de la producătorul american pentru a debuta cu proiectul de rally raid. Acum, Ford se alătură celor de la Toyota și Mini în clubul select al constructorilor ce au reușit să încheie o probă specială cu două mașini pe un podium de etapă. Ca și la prolog, Mattias Ekström - al doilea în etapa de ieri - a încheiat speciala la o poziție diferență de a bifa prima victorie în Dakar a modelului Raptor. De cealaltă parte, coechipierul său Mitchell Guthrie - al treilea în etapa de la Al-Duwadimi - a obținut cel mai bun rezultat al său din acest an. Ibericul Carlos Sainz, de patru ori câștigător al Dakarului, a fost văzut ca liderul echipei până la excluderea sa din cursă pe motive tehncie. Totuși, suedezul și californianul demonstrează că n-ai nevoie de un palmares mamut pentru a te clasa în topul unei etape. Ambii piloți vor fi de urmărit până la final, și nu doar pentru victoriile de etapă. Liniștit, dar eficient, Ekström ocupă ultima treaptă a podiumului absolut provizoriu încă din etapa a 3-a, iar ieri tocmai și-a redus la jumătate dezavantajul față de liderul Henk Lategan, la puțin peste 10 minute. În același timp, Guthrie și-a întărit poziția pe locul cinci, confirmând statutul său de cel mai bun debutant al categoriei Ultimate.
Istoria în acțiune pe probele Dakarului
Cine-și mai amintește de euforia cu modele Citroën 2CV la Dakar? Din 1979 și până în 2007, atunci când ultimul "Melc de tablă" s-a aliniat la startul Raliului Dakar, paisprezece modele 2CV-uri și-au încercat norocul, dar niciunul nu a ajuns vreodată la Lacul Retba. În acest an însă, există două unități care rulează în Dakar Classic, inclusiv un model din 1968. Cel mai vechi model al evenimentului a luat startul în dimineața zilei de ieri din poziția a 68-a dintr-un total de 80 de vehicule rămase încă în cursă. Citroën-ul celor de la Team 2Chameaux, cu Floris de Raadt și David Kann la comandă, este de asemenea cel mai puțin puternic din întregul bivuac, motorul său original producând doar 38 de cai putere. Dar chiar și-așa, poate ceva să-l oprească din drumul spre finișul din Shubaytah? Poate doar anvelopele.. Și asta pentru că, fără nicio sesiune de teste prealabile, echipajul a evoluat până acum pe anvelope de zăpadă, care s-au dovedit fragile pe terenurile saudite, astfel încât stocul lor s-ar putea topi ca zăpada 'lăsată' la soare. Astfel, De Raadt și Kann caută în Arabia Saudită.. anvelope pentru zăpadă! Este ca și cum ai caută un ac în carul cu fân... Bine, dacă ar fi vorba într-adevăr despre ace, Re Raadt ar fi într-o situație destul de convenabilă, care nu este altceva decât un inventator al acelor medicale speciale. Astfel, clasicul Dakar face ce face și reușește să ne surprindă zilnic cu cel puțin o poveste uimitoare!
Etapa cu numărul opt care este în desfășurare în aceste momente, îi va purta pe concurenți spre Riad, aceștia - în special motocicliștii - sperând la temperaturi ceva mai ridicate. Proba specială măsoară 484 de kilometri cronometrați, etapa totalizând 734 de kilometri cu tot cu drumurile de legătură spre start și de la sosire până la bivuac. Itinerarul este asemănător cu cel al zilei de ieri, în ideea în care sportivii ce aleargă pe două roți vor avea un traseu diferit față de concurenții aflați în echipaj. Etapa promite a fi destul de provocatoare în ceea ce privește navigarea, prezentând numeroase puncte de control și puncte de control virtuale. Traseul va include trasee rapide, canioane, traversări de ueduri, canioane, vegetație și dune aspre, sparte. La un moment dat, motocicliștii și mașinile, împreună cu camioanele, traseele celor două categorii se vor afla la doar 50 de metri una de cealaltă, într-un ued, iar mai târziu, după ce se va ajunge la kilometrul 414, categoriile vor împărți un traseu comun cu mașinile de-a lungul a 27 km.
コメント