Prima etapă a ediției din acest sezon a celei mai disputate competiții de anduranță de pe glob s-a desfășurat ceva mai aparte, și asta pentru că mai mulți concurenți au optat pentru diverse tactici, întrucât începând de mâine, toți cei angrenați în concurs își încep aventura în etapa de 48 ore
Din acest motiv, numeroși sportivi precum Sébastien Loeb sau Nasser Al-Attiyah au preferat să termine etapa din 4 ianuarie pe locurile 24 respectiv 20, dar astfel să beneficieze de o ordine de start mult mai avantajoasă pentru etapa în care cele două categorii principale Moto respectiv Auto, nu vor alerga pe același roadbook
Până să vorbim însă despre strategii zilei, ne îndreptăm atenția asupra categoriei Moto, acolo unde australianul Daniel Sanders (KTM) și-a continuat parcursul rapid început ieri, la Prolog, câștigând și prima etapă a ediției 47. La o diferență de 2m4s de acesta și-a încheiat parcursul zilei și americanul Ricky Brabec, în vreme ce TOP3-ul a fost completat de botswanianul Ross Branch, la o diferență de alte 22s în spatele ocupantului poziției secunde. Și poate ați spune: 'OK! Dar acești motocicliști de ce nu s-au folosit de strategii ?' Ei bine, deși în mod normal ordinea de start se stabilește conform rezultatului din ziua precedentă, adică în cazul de față, Sanders ar trebui să fie primul pe traseul de concurs, regulamentului particular al competiției specifică altceva. La o simplă vizualizare a regulamentului (vezi art. 11.31.9), observăm stipulat faptul că pentru secțiunea 2A - adică prima parte a etapei maraton de 48 de ore - toți sportivii clasa GP vor fi primii pe ordinea de start, însă în ordinea inversă a rezultatului din prima etapă, restul concurenților urmând să ia startul în ordinea rezultatului aceleiași etape. Pentru cea de-a doua secțiune a etapei maraton, motocicliștii vor lua startul în ordinea sosirii lor în cea mai apropiată zonă de repaus (break zone). Desigur, se păstrează și bonusul aferent celui aflat primul pe traseu (o reglementare valabilă exclusiv concurenților de la categoria Moto): pentru secțiunea 2A, bonusul va fi aplicat de-a lungul etapei, în vreme ce pentru secțiunea 2B, bonusul va fi de 1,5s per fiecare kilometru.
Totuși, aici am dori să punctăm și faptul că bonusurile primite nu sunt neapărat un colac de salvare, căci treaba sportivilor aflați în șaua motocicletelor este cu cel puțin 30% mai dificilă decât cea a echipajelor, și asta pentru că motociclistul trebuie să se descurce nu doar cu viteza și controlul ghidonului, dar mai ales cu orientarea și navigația. Astfel, motocicliștii cu vastă experiență precum cei amintiți anterior dar și mulți alții, au dobândit deja un stil aparte de a lua startul 'orbește', adică fără niciun indiciu de orientare precum urmele de care beneficiază în cea mai mare parte a timpului, toți cei de la categoria Auto.
Revenind însă la evoluția de astăzi, nu putem să nu-l menționăm pe Emanuel Gyenes, românul nostru care a bifat o nouă reușită în cadrul categoriei Original by Motul, aici putând să facem chiar o precizare, apreciind efortul pe care motocicliștii înscriși la această categoriei îl depun de-a lungul a 14 zile, fără nicio formă de asistență din exterior.
Dacă ne îndreptăm atenția spre categoria Auto, observăm de la bun început câteva anomalii, și anume faptul că veteranii competiției și cele mai experimentate echipaje se regăsesc după poziția a 15-a chiar a 20-a, în vreme ce alții fără prea mare experiență, sunt chiar în topul clasamentului. După ce a reușit să acceadă de la categoria T3 - redenumită Challenger începând din 2024 - la cea T1 - denumită Ultimate - americanul Seth Quintero (Toyota) l-a învins pe francezul Guerlain Chicherit (Mini) la o diferență de 55s, știrbind astfel o eventuală bucurie a producătorului Mini de a obține o victorie de etapă după mai bine de patru ani de la ultima asemenea reușită. În vârstă de doar 19 ani, sudafricanul Saood Variawa s-a clasat al treilea, la o diferență de 1m48s față de timpul de referință. La numai o secundă în urma acestuia îl regăsim pe cehul Martin Prokop, care împreună cu Carlos Sainz - învingătorul ediției precedente - și ocupant al poziției a 8-a, sunt printre puținii sportivi cu experiență ce au optat pentru un ritm rapid, fără să le pese prea mult de faptul că mâine se vor afla la începutul plutonului categoriei Auto. De cealaltă parte, avem alți piloți cu experiență aflați în spatele poziției a 15-a, aici putându-i aminti pe Mattias Ekström (locul 15 | +8m2s), Nani Roma (locul 17 | 9m28s), Nasser Al-Attiyah (locul 21 | +13m13s), Yazeed Al-Rajhi (locul 22 | +13m13s), Sébastien Loeb (locul 25 | +14m16s) sau chiar și învingătorul de la Prolog, Henk Lategan, aflat la în fața celui din urmă menționat, cu un avans de doar 4s.
În cazul categoriei Auto - clasa Challenger, victoria primei etape i-a aparținut argentinianului Nicolas Cavigliasso, care l-a învins pe Goncalo Guerreiro la o diferență de numai 4s, în vreme ce qatarezul Abdulaziz Al-Kuwari - campionul absolut de raliuri al Orientului Mijlociu din 2024 (la egalitate cu Nasser Al-Attiyah) s-a clasat al treilea, la debutul său în competiția organizată pentru al cincilea an în Arabia Saudită. De cealaltă parte, în ierarhia modelelor asemănătoare dar repartizate categoriei SSV, Xavier de Soultrait l-a surclasat pe Francisco Lopez Contardo la o diferență de 7m35s. În clasamentul coloșilor de zeci de tone, echipajul avându-l la volan pe tânărul Mitchel van den Brink și-a adjudecat al doilea succes din acest an, după victoria Prologului la clasa Truck, imediat în urma acestuia clasându-se echipajul condus de la volan de cehul Ales Loprais.
La momentul redactării acestui articol, Carlos Santaolalla este liderul categoriei Dakar Classic, iar Jordi Juvanteny conduce cu un total de 15 puncte clasamentul categoriei Mission1000.
Cum se precizează și în prima parte a prezentului articol, în etapa de 48 de ore, concurenții categoriilor Auto și Moto vor alerga cu RoadBook-uri diferite în ambele zile de 5 și 6 ianuarie, traseul celor două categorii urmând să coincidă doar cu anumite zone de neutralizare/alimentare dar și zonele de repaus dintre cele două zile. Odată ce ceasul ajunge la ora 17:00, sportivii dar și echipajele sunt obligate să se îndrepte spre cea prima zonă de repaus aflată în drumul lor - vor fi un total de 6 astfel de zone - unde vor poposi până în dimineața zilei următoare.
În ce constă o zonă de repaus ? Fiecare zonă de repaus - sau Break Zone - constă într-un cerc virtual cu diametru de puțin peste 200 metri, unde toată lumea își va petrece noaptea dintre 5 și 6 ianuarie. Fiecare sportiv va beneficia, din partea organizatorului, de câte un cort cu sac de dormit, o rație alimentară asemănătoare celor utilizate de armatele lumii, apă potabilă respectiv asistență medicală. În zona de repaus, sportivii au dreptul să lucreze la materialul de concurs și, cu scopul de a promova colegialitatea, se pot ajuta între ei. Asistența tehnică va rămâne în bivuacul din Bisha.
Etapa de 48 de ore ce se va desfășura de-a lungul zilelor de 5 și 6 ianuarie însumează un total de 1058 kilometri, din care 967 vor reprezenta secțiunea cronometrată din punctul de plecare DSS și cel de sosire ASS. Autorally România va reveni cu rezumatul etapei 2 la finalul zilei de 6 ianuarie, însă până atunci, urmăriți noul nostru site-test, întrucât vom veni în atenția cititorilor noștri cu noutăți notabile la finalul primei părți a etapei Chrono48.
Considerați că Autorally ar trebui să rămână la această identitate vizuală a site-ului?
Da
Nu
Commentaires