top of page
Black Grunge
Cristian Oltean

Victorie la secundă pentru Seth Quintero

Updated: 4 days ago

Dacă am sta să privim din înaltul cerului, am putea spune că speciala de ieri s-a desfășurat de-a lungul unei linii imaginare ce se întinde de la vest la est prin provinciile Al-Ula și Ha-il, de-a lugnul celor pe 428 de kilometri. Doar că asta ar fi fost prea ușor, și odată ce ne-am apropiat am putut remarca faptul că toți cei angrenați în competiție - de la motocicliști și pân​ă la echipaje - au experimentat o etapă deosebit de variată, cu un raport aproape egal între zonele nisipoase și urmele bine definite cu paliere de viteză mare, în vreme ce formațiunile stâncoase din zona vulcanică au necesitat o prudență maximă. Fie că vorbim despre motocicliști sau echipaje, toți concurenții au întâlnit pe traseu zone stâncoase care, la prima vedere, păreau foarte accesibile, însă de îndată ce se apropiau, noțiunea de orientare devenea foarte decisivă în evitarea unei accidentări sau rostogoliri. Nu doar traseul a fost dificil, ci și navigația din ultima parte a probei speciale, care parcă i-a pregătit pe sportivi pentru ceea ce urmează în a doua săptămână - astăzi fiind bine-meritata zi de odihnă. Iar ca un bonus la cele petrecute în etapa de ieri, concurenții au mai avut o provocare, și anume gestionarea anvelopelor, din pricina formațiunilor pietroase. Argentinianul Luciano Benavides a stat departe de toate provocările zilei într-un parcurs dominant în categoria sportivilor aflați pe două roți, însă vreme ce Seth Quintero a profitat din plin de penalizarea încasată de Nasser Al-Attiyah, pentru a câștiga a doua etapă din acest an la o diferență de doar o secundă.


  • Luciano Benavides a revenit în prim-plan, câștigând o etapă în Raliul Dakar după o pauză ce datează tocmai din 2023, cel mai bun an al său de până acum. Un alt sportiv care a fost privat de victoria etapei din pricina unei penalizări a fost Adrien van Beveren, care deși a încasat o penalizare din cauza unei depășiri a vitezei, a reușit să avanseze până pe locul 4 în clasamentul general.

  • De cealaltă parte, liderul clasamentului cumulat provizoriu al categoriei Moto - Daniel Sanders - nu a simțit nicio amenințare de-a lungul etapei cu numărul 5. Australianul s-a bucurat din plin de ziua de odihnă, având în prezent un avantaj de 6m52s în fața lui Tosha Schareina, respectiv de 17m38s în fața botswanianului Ross Branch care închide un podium provizoriu alcătuit din constructorii KTM, Honda și Hero - în ordinea enumerării.

  • După o etapă dificilă cu o zi în urmă, Nasser Al-Attiyah și-a arătat din nou abilitățile de luptător într-o dominație ce-l indica drept câștigător - pentru prima dată la această ediție - cu un avantaj de 10 minute în fața rivalilor săi aflați în prezent pe podiumul provizoriu. Doar că, cele zece minute n-au fost chiar întregi, iar odată ajuns în bivuac, qatarezul a primit vestea proastă că a fost penalizat cu zece minute - întregi de data asta - pentru simplul fapt că sistemul ce ține roata de rezervă la locul său, a cedat după o săritură iar Al-Attiyah și Boulanger au pierdut - fără să-și dea seama - atât roata, cât și victoria etapei, în cele din urmă. Din acest motiv, victoria etapei i-a revenit tânărului Seth Quintero, californianului, obținând astfel al doilea succes al anului.

  • Henk Lategan rămâne la șefia clasamentului general provizoriu, cu un avantaj de 10m17s în fața lui Yazeed al Rajhi și alte 10m37s față de Mattias Ekström. Între timp, Dacia mai are de așteptat până ce va avea primul Sandrider pe locul întâi al unei etape, însă următoarea parte a Raliului Dakar tinde să-i dea speranțe nu numai producătorului româno-francez, ci și unicului pilot rămas încă în cărți pentru un loc pe podium sau - cu puțin noroc și în funcție de împrejurări - chiar și victoria competiție, asta pentru că qatarezul se află la 35 de minute în urma liderului sud-african. În ceea ce privește clasa inferioară Challenger, localnicul Yasir Seaidan a câştigat în premieră prima sa etapă de când a părăsit clasa SSV. Deși sauditul nu mai are nicio şansă la victoria absolută, pare că-și dorește tot mai mult să continue cursa la un nivel înalt. Nicolás Cavigliasso s-a desprins în fruntea clasamentului cumulat provizoriu, asta și după ce a profitat de problemele întâmpinate de Corbin Leaverton. Argentinianul se bucură acum de un avantaj de peste 28 de minute față de Gonçalo Guerreiro, urmăritorul său direct.

  • În goana sa după victoriile de probă, 'Chaleco' Lopez a bifat o nouă reușită în cadrul clasei SSV, învingându-l pe Brock Heger cu la o diferență de peste 20 de minute. Totuși, americanul n-are motive de îngrijorare, și asta pentru că pășește liniștit în săptămâna secundă cu un avantaj de o oră și 21 de minute față de coechipierul său de la Polaris, Xavier de Soultrait.

  • Până în acest moment, Martin Macík rămâne de necontestat în cadrul clasei Truck, fiind cel mai rapid pentru a patra etapă consecutivă. Astfel, sportivul ceh pare să-i fi pierdut deja din aria retrovizoare pe Aleš Loprais - acum pe ultima treaptă a podiumului provizoriu și pe Vaidotas Žala - în vreme ce, Mitchel van den Brink este ca și cum n-ar exista pe poziția secundă, la aproape două ore în urma celui ce în 2024 obținea prima victorie la Dakar a Cehiei în cadrul clasei Truck, după o pauză de peste 20 de ani.

  • Emanuel Gyenes, singurul reprezentant al României la temuta competiție automobilistică de anduranță, ocupă poziția fruntașă a categoriei Original by Motul, având un avantaj de 13m16s în fața lui Benjamin Melot, pe un podium ce se clasează și Jerome Martiny, la aproape o oră în urma sătmăreanului.


Yazeed Al Rajhi: Asta a fost cea mai grea primă săptămână din cariera mea la Dakar 

Declarația etapei ce a pus punct primei săptămâni de la ediția 47 a Raliului Dakar vine de la însuși eroul local Yazeed Al Rajhi, sportivul ce și-a încheiat parcursul etapei din 9 ianuarie pe poziția a cincea, în urma lui Henk Lategan, liderul competiției după prima jumătate. Deși a mai pierdut timp, sauditul este pregătit - asmenea lui Al-Attiyah - să se tureze la maxim motoarele pentru a anula cele 10m17s care-l despart de prima poziție a clasamentului absolut.

"Nu a fost o etapă ușoară. Am fost primii pe probă pentru aproximativ primii 200 de kilometri și n-am dorit să ne asumăm niciun risc pentru că deja auzeam un mic zgomot venind din spatele mașinii, motiv pentru care am făcut tot posibilul să aducem mașina înapoi la bivouac într-o singură bucată înainte de a doua săptămână, pentru care, apropo, avem o poziție bună de start. Una peste alta însă, aceasta a fost cea mai grea primă săptămână din cariera mea la Dakar. Nu poți afirma că într-o etapă anume a fost mai dificil și în alta mai lejer, pentru că absolut toate etapele au fost lungi, dure și dificile la tot pasul. Dacă ne aducem aminte, anul trecut eram într-o poziție mult mai ingrată, întrucât știm bine că m-am aflat la șefia clasamentului provizoriu până înaintea zilei de odihnă, când am rostogolit mașina s-a rostogolit din cauza unei probleme la suspensie. Astăzi, am fost aproape de vârf, cu un dezavantaj de 7 minute, care aproape că este nul. Sunt convins că începând de sâmbătă, suntem capabili să ne descurcăm foarte bine în dunele interminabile."

Speranțele îți sunt năruite când nu te-aștepți

La prima sa participare, Corbin Leaverton a avut speranțe mari de a urca pe podiumul Raliului Dakar în clasa Challenger. Într-adevăr, totul părea să decurgă în avantajul californianului, care s-a bucurat de un început excelent al cursei, câștigând prologul, continuându-și parcurul cu clasări în TOP5 la finalul primelor patru etape. Doar că, a cincea etapă s-a dovedit a fi tranșantă pentru ambițiile sale. Aflat pe locul secund în clasamentul cumulat provizoriu, tânărul s-a lovit de prima sa problemă din această săptămână, una de natură tehnică, după aproximativ 172 de kilometri. De un incident similar au avut parte și conaționalii săi Hunter Miller - care s-a oprit din aceleași motive undeva mai departe pe probă, pierzând și locul 9 pe care îl ocupa până la acel moment în clasamentul sportiv - respectiv Sara Price, cea care, după ce a ieșit din calculele pentru victoria clasei SSV, a fost nevoită să se oprească cu numai 45 de kilometri înainte de sosire. Astfel, fanii celor trei sportivi americani nu pot decât să spere că ziua de odihnă și-a pus o amprentă pozitivă asupra lor și că săptămâna secundă va fi mai bună pentru aceștia.


27 de metri au decis etapa

Concurenții au avut ieri de parcurs o specială dificilă, cu un total de 428 de kilometri, la finalul cărora s-a dovedit că fiecare secundă contează, mai ales în cazul lui Nasser Al-Attiyah. Pilotul echipei The Dacia Sandriders a fost cel mai rapid sportiv al zilei, trecând linia de sosire cu un timp de 4h22m54s, totul ca mai apoi să primească o penalizare de 10 minute. Drept urmare, Seth Quintero a câștigat etapa la o diferență de doar o secundă. Această diferență infimă după 4 ore și 25 de minute poate fi transpusă într-o distanță de aproximativ 27 de metri. Și că să rămânem la subiect, am observa că această distanță este egală cu 6 modele Dacia Sandrider aliniate unul în spatele celuilalt.

Dezamăgirea sau performanța etapei ?

Pentru a înțelege mai bine contextul, ne întoarcem câteva zile în urmă pentru a retrăi un episod care i-a avut drept protagoniști pe Nasser Al-Attiyah și pe Seth Quintero, cel dintâi tachinându-și ușor rivalul mai tânăr. 

"Această competiție este pentru băieți cu experiență iar tinerii vor trebui să-și aștepte rândul.", a fost declarația prin care veteranul pilot a încercat să-l atace indirect pe tânărul sportiv. 

Totul vine după ce americanul a lăsat să se înțeleagă, de mai multe ori, că sportivi precum Loeb, Sainz, Al-Attiyah, Roma sau Peterhansel nu mai au ce căuta în Dakar, și că aceștia - conform opiniei sale - ar trebui să se 'pensioneze'. Totodată, în cele patru ediții de Dakar la care a participat până în prezent, sportivul acum în vârstă de 22 de ani n-a ezitat niciodată să-i ironizeze - indirect - pe adversarii săi, cu precădere pe cei ai clasei Challenger (fosta T3) acolo unde a alergat în 3 ediții și n-a obținut decât un loc secund la ediția din 2023. Deși și-a trecut în cont mai multe victorii de etapă în ultimii ani, nu se poate vorbi despre sportiv c-ar fi avut o ascensiune impresionantă, decât din punct de vedere financiar.

Revenind la ediția din acest an și la contextul declarației lui Nasser, pilotul celor de la Toyota (n.r. Quintero) nu i-a răspuns verbal legendei Dakarului, preferând s-o facă din spatele volanului, câștigând prima etapă a ediției. De atunci însă, americanul a comis nenumărate greșeli - unii le-ar numi ghinioane - pentru a mai putea visa la un rezultat mare în ediția din acest an. Totuși, unii sunt de părere că rezultatul său de ieri - prin care a câștigat o probă datorită unei penalizări a adversarului său - nu doar că este o performanță impresionantă, dar reprezintă și un scenariu amuzant, întrucât l-a "învins" chiar pe cât Al-Attiyah. Într-adevăr, regulamentul este făcut în așa fel încât penalizarea se aplică la rezultatul etapei, astfel că, vorbind pe reguli, Seth Quintero este învingător. Doar că, lupta s-a dat pe cei 428 de kilometri, unde atât el cât și toți ceilalți, au fost la "ani lumină" în urma qatarezului, care cu siguranță are niște ași ascunși în mânecă pentru săptămâna secundă, care se va desfășura în Empty Quarter - sau Pătrimea goală - care este unul dintre cele mai mari deșerturi și cea mai mare întindere neîntreruptă de nisip din lume. Iar dacă puștiul american s-a "împotmolit" în prima săptămână, care deși n-a deloc ușoară, nu se compară cu provocările de navigație pe care le aduce a doua parte a competiției arabe. Presa deja 'aservită' constructorului japonez dar și sportivilor americani, notează ironic că indiferent de rezultatul final din Dakar, Seth Quintero poate rivaliza în scurt timp cu Al-Attiyah din punct de vedere al succeselor de etapă, specificându-se și faptul că, cităm: "Partea bună este că Seth nu va trebui să aștepte până la pensie pentru a ridica deasupra capului cel mai râvnit trofeu" - făcându-se o directă aluzie la qatarez, despre care, după cum am mai precizat, americanul a lăsat să se înțeleagă că este 'prea bătrân' pentru a mai concura în competițiile de anduranță. Din acest motiv, vă lăsăm pe dumneavoastră să alegeți care termen i se potrivește americanului până în acest moment, reamintind faptul că etapa din 9 ianuarie a fost decisă de o penalizare, diferența finală fiind de numai o secundă, lucru care ar trebui să-i dea de gândit pilotului Toyota Gazoo Racing dacă rivalul qatarez este sau nu bătrân, precum susține el.


Clasicismul, un curent care a acaparat Dakarul

Deși este mai puțin discutată și dezbătută de opinia publică, categoria Dakar Classic se poate lăuda deja cu propriile statistici. Aflat pe cea mai înaltă poziție a clasamentului dedicat câștigătorilor de etapă ale acestei categorii, Carlos Santaolalla a ajuns la Bisha cu un număr de 9 succese la volanul modelului Toyota HDJ 80, adăugând la acestea alte două până în acest moment. Juan Morera, care a deschis formalitățile în acest an, are cinci victorii de etapă, în timp ce Lorenzo Traglio se mândrește cu patru succese, inclusiv cu cel obținut în etapa Chrono48. Ieri, în a doua parte a etapei maraton, Carlos și Lorenzo au ajuns la sosire cu puncte egale, forțându-i pe oficiali să consulte regulamentul pentru a afla exact cum să decidă între cei doi piloți: să fie Santaolalla, care s-ar putea lăuda cu 12 victorii de etapă până la acest moment în cazul în care își va apăra titlul, sau Traglio, cel care s-ar putea bucura în acest moment de 5 succese de etapă, în situația în care ar putea să-și îmbunătățească evoluția din 2024, când a terminat al doulea. Oricum ar fi, maeștrii Dakar Classic îşi scriu propria legendă. Cea de-a doua jumătate a ediției va debuta spre sud-est cu etapa dintre Ha'il și Al Duwadi, caravana Raliului Dakar apropiindu-se astfel de Empty Quarter. De-a lungul celor puțin peste 600 d​e kilometri de probă specială, concurenții vor avea de parcurs un traseu a cărui configurație va fi compusă din urme de pământ și nisip, respectiv - pe alocuri - dune și zone stâncoase. 

19 views0 comments

コメント


bottom of page