top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Whatsapp
Black Grunge

Astăzi începe Raliul Suediei, următoarea etapă a mondialului de raliuri

  • Cristian Oltean
  • Feb 13
  • 4 min read
  • Campionatul Mondial de Raliuri continuă la sfârșitul acestei săptămâni cu Raliul Suediei, a doua etapă a sezonului și implicit singura care se desfășoară pe zăpadă și gheață

  • Desfășurată în zona de nord-est a țării, etapa suedeză va avea un program compus din patru zile de concurs - începând chiar de astăzi - cu 18 probe speciale ce vor însuma puțin peste 300 de kilometri cronometrați, întregul raliu măsurând peste 1000 de kilometri

Fotografie realizată la Startul Festiv din Umeå, orașul gazdă
Fotografie realizată la Startul Festiv din Umeå, orașul gazdă

Ajunsă la a 72-a ediție, etapa din țara scandinavă a avut 47 de apariții în Campionatul Mondial de Raliuri, singurele absențe de după 1973 - atunci când a debutat competiția - fiind în 1990 [din cauza lipsei zăpezii], în 2009, respectiv 2021 [din cauza pandemiei de Covid-19]. Dacă răsfoim printre filele de istorie ale Raliului Suediei, remarcăm faptul că cel mai de succes pilot pe probele înzăpezite este nimeni-altul decât Stig Blomqvist [campion mondial în 1984] - cu 7 succese dintre care 5 în WRC - urmat de Marcus Grönholm [campion mondial în 2000 și 2002] - cu 5 succese, toate în WRC. La egalitate cu acesta din urmă se regăsește și regretatul Björn Waldegård [campion mondial în 1979], dar care a obținut doar două succese în matematica WRC. Următorul pilot în acest top este Jari-Matti Latvala cu 4 succese - toate dintre acestea în WRC - urmat de Kenneth Eriksson, Tommi Mäkinen și Sébastien Ogier - fiecare cu câte 3 reușite, toate în WRC. Cei mai recenți câștigători ai etapei suedeze - după ediția anulată din 2021 - sunt Kalle Rovanperä [2022], Ott Tänak [2023] și Esapekka Lappi [2024].


În acest an, Raliul Suediei numără 60 de echipaje, 11 dintre acestea venind la start cu modele de top Rally1. Lista nu este cu mult diferită față de prima etapă a acestui sezon, în ideea în care singurul absent este liderul la zi al clasamentului general - Sébastien Ogier. Astfel, Elfyn Evans (Toyota) - pe poziția secundă provizorie - va porni primul atât pe cele două probe de joi seara cât și de-a lungul probelor de vineri, având o misiune destul de complicată. Din acest motiv se pune întrebarea dacă nu cumva galezul va recurge la aceeași strategie pe care a aplicat-o rivalul său Thierry Neuville (Hyundai) la ediția anterioară, atunci când, înainte de startul celei de-a cincea probe de vineri, belgianul s-a prefăcut că are probleme la mașină, însă doar pentru puțin timp, suficient cât Evans să ia startul primul. Acum însă, belgianul are o poziție de start foarte avantajoasă, asemenea colegului său Ott Tänak sau a rivalului Kalle Rovanperä (Toyota), nemaivorbind de francezul Adrien Fourmaux (Hyundai) care se apropie ușor și sigur de primul său succes absolut într-o etapă de mondial. De o poziție bună la start se bucură și letonul Mārtiņš Sesks (Ford), care își începe sezonul de 6 - posibil 7 - etape la comenzile modelului Puma Rally1. Practic, acesta din urmă și grecul Jourdan Serderidis (Ford) reprezintă singurele noutăți ale listei în ceea ce privește modelele Rally1, printre ei numărându-se până acum câteva zile și italianul Lorenzo Bertelli, care însă s-a retras din motive personale.

11 piloți se vor înfrunta în vârful ierarhiei absolute
11 piloți se vor înfrunta în vârful ierarhiei absolute

Dacă vorbim despre categoria WRC2, vedem faptul că aceasta nu este una neapărat numeroasă - 20 de echipaje înscrise - însă în mod cert va fi una foarte disputată. Cap de listă și prim-favorit la victorie - posibil a treia consecutivă - este însuși Oliver Solberg (Toyota), care îi va avea drept adversari pe Georg Linnamäe și Roope Korhonen - ambii la comenzile unor modele similare GR Yaris Rally2, dar și pe Mikko Heikkilä sau Isak Reiersen - ambii urmând să participe cu modele Škoda Fabia RS Rally2. Totuși, nu-l putem exclude din această luptă nici pe finlandezul de doar 18 ani Tuukka Kauppinen (Toyota), în vreme ce campion mondial la juniori din 2024, Romet Jürgenson poate produce o surpriză frumoasă, la prima apariție în cadrul categoriei WRC2 cu un Ford Fiesta Rally2.


O categorie aproape la fel de disputată cu cea anterior descrisă este cea a modelelor de specificație Rally3 - WRC3. Lista de înscrieri numără aici 19 modele - dintr-un total de 22 modele Rally3 - cu unele nume deja-cunoscute dar și unele noi. Printre numele de care ne-am 'lovit' și-n stagiunea anterioară se regăsesc suedezul Mille Johansson - campioj european la juniori în 2024 și câștigătorul ediției anterioare a Raliului Suediei la această categorie, paraguayanul Diego Domínguez Jr, turcul Ali Türkkan sau australianul Gill Taylor. Totuși, apar nume noi precum francezul Tristan Charpentier, estonianul Joosep Nõgene sau cele două tinere talente din programul Beyond Rally Women's, anume nemțoaica Claire Schönborn și belgianca Lyssia Baudet - acestea din urmă ducând inclusiv o luptă internă, pentru stabilirea învingătoarei care va continua în mondialul pentru juniori. Totodată, toate numele enumerate până aici, plus alte câteva, vor puncta în Junior WRC. Acestora li se adaugă și alte nume care vor puncta doar în WRC3, iar aici pot fi de urmărit piloți precum finlandezii Ville Vatanen și Leevi Lassila, italianul Matteo Fontana sau francezul Mattéo Chatillon.


Unicul model cu tracțiune pe o singure punte este un Renault Clio Rally5 pilotat de italianul Carlo Covi alături de Michaela Lorigiola.

Comments


Autorally.png
  • Facebook
  • Instagram
  • Whatsapp

© 2025 | Toate drepturile sunt rezervate publicației Autorally.ro

Abonează-te la newsletter

bottom of page