top of page
Black Grunge
Cristian Oltean

'Full-house' în prima etapă a Campionatului Mondial de Raliuri din 2025

Cu trei săptămâni rămase până la debutul unui nou sezon al Campionatului Mondial de Raliuri, organizatorii Rallye Automobile Monte-Carlo au publicat lista de înscrieri ce numără 70 de echipaje, adică exact cât este și limita maximă admisă (conform regulamentului particular)


Ajunsă la cea de-a 93-a ediție, etapa din Principat propune un program asemănător ediției anterioare, cu patru zile de concurs și start efectiv în seara zilei de joi, 23 ianuarie. Service-ul și parcul închis pentru primele trei zile competiționale vor fi amplasate, din nou, în localitatea Gap aflată la poalele Alpilor Francezi. Totuși, tradiția este păstrată iar Startul Festiv va fi oficiat în fața celebrului Casino de Monte-Carlo, de unde echipajele se vor îndrepta către prima probă a raliului, Digne-les-Bains. În total, prima zi de concurs va fi compusă din 3 probe speciale ce vor însuma puțin peste 54 de kilometri cronometrați. Ziua secundă va debuta cu speciala Saint-Maurice, o probă ce a lipsit din program la ultimele 3 ediții, continuând prima buclă cu probele Saint-Léger-les-Mélèzes și La Bréole, aceasta din urmă fiind de asemenea reinclusă în program după o pauză de 3 ediții. În total, cele două bucle total identice din ziua secundă vor totaliza puțin peste 107 kilometri cronometrați. Pentru cea de-a treia zi de concurs, echipajele vor avea de parcurs peste 130 de kilometri cronometrați, însemnând alte două bucle identice compuse din câte trei probe. Prima dintre acestea - fiind și cea mai lungă secțiune cronometrată a ediției din acest an - va porni din zona La Motte-Chalancon și va fi parcursă într-o configurație nouă față de ediția din 2021. Cea din urmă zi de concurs, care va însuma cei aproape 51 de kilometri cronometrați, va readuce echipajele pe probele Avançon respectiv Digne-les-Bains parcurse în seara zilei de joi și se va încheia pe Power Stage-ul deja cunoscut și la ediția anterioară, anume La Bollène-Vésubie.


Revenind însă la lista de înscrieri, aici regăsim câteva surprize mai mult sau mai puțin așteptate. Desigur, nu mai este nicio noutate faptul că echipa campioană din sezonul precedent, anume Toyota Gazoo Racing, a decis să continue colaborarea cu Kalle Rovanperä - care revine la echipă cu 'normă întreagă', Elfyn Evans - vicecampionul mondial én-titre, Sébastien Ogier - care va continua să participe sub forma unui program parțial, Sami Pajari - aflat la primul sezon complet în 'liga mare', respectiv niponul Takamoto Katsuta - cel ce nu va puncta la echipe în această rundă. De cealaltă parte, în tabăra coreenilor de la Hyundai Shell Mobis, remarcăm un număr nou pentru aceștia, întrucât campionul mondial în exercițiu Thierry Neuville a renunțat la un '1' de pe mașina sa și va avea numărul de concurs '1' în loc de '11'-le bine-cunoscut. Alături de el, rămâne la echipă și estonianul Ott Tänak, care deși a avut de 'înghițit' câteva indicații neplăcute din partea conducerii echipei, nu a fost ofertat din nicio altă direcție. Singurul care schimbă tabăra în acest sezon este Adrien Fourmaux, francezul devenind cel de-al treilea pilot al coreenilor. Dacă va fi sau nu o mutare greșită, ne va arăta prima parte a acestui sezon, însă cert este că plecarea sa de la M-Sport Ford nu a fost văzută ca o decizie înțeleaptă de către foarte mulți apropiați ai acestui fenomen. Plecarea acestuia de la britanici nu doar că a lăsat un loc vacant, ci a făcut ca puștiul luxemburghez Grégoire Munster să acceadă în prim-planul echipei. Și deși erau nenumărate variante pentru un înlocuitor ideal în locul lui Fourmaux, dificultățile financiare cu care se confruntă M-Sport la momentul de față au făcut ca piloți precum Oliver Solberg, Yohan Rossel sau Mārtiņš Sesks să rămână pe dinafară, iar al doilea pilot al britanicilor să fie nimeni-altul decât Josh McErlean. Ceea ce este cunoscut însă la momentul de față este faptul că cel din urmă menționat (Sesks) ar putea bate palma pentru câteva etape într-un Ford Puma Rally1.


Odată cu noul sezon se introduc și câteva reglementări ce merită menționate, și anume:

  • modelele Rally1 vor renunța complet la modulul hibrid introdus începând cu sezonul 2022

  • sistemul de punctaj suferă și el modificări:

  • se elimină punctele oferite la finalul zilei de sâmbătă și se va trece din nou la sistemul de dinainte de 2024

  • se păstrează noțiunea de 'Super-Sunday' unde vor fi acordate puncte pentru primele cinci echipaje clasate în ierarhia zilei

  • se păstrează și punctele de pe Power Stage, astfel un echipaj poate lua până la 35 de puncte


Dueluri tradiționale și nume noi în categoria suport WRC2


Deși continuăm s-o numim categoria suport, WRC2 are toate șansele ca începând din 2027, cu câteva ajustări și reglementări, să devină prim-planul mondialului de raliuri. Propriu-zis, ar fi cea mai înțeleaptă și potrivită cale de urmat, căci în prezent, vârful ierarhiei duce lipsă acută nu doar de echipaje dar și de echipe, iar categoria Rally2 tinde s-o acapareze pe cea Rally1 din mai multe considerente. Și că tot am menționat de prim-plan, cap de listă printre numele de la WRC2 este Nikolay Gryazin, care rămâne direct implicat în adjudecarea primului său titlu mondial. Sportivul rus va avea însă de tras din greu, pentru că specialistul etapei din Alpii Francezi, Yohan Rossel va fi și el la post și nu singur, căci Citroën Racing a decis să semneze în acest sezon și cu fratele mai mic al celui ante-menționat, anume Léo. Acest lucru înseamnă că Gryazin revine la o mai 'veche' cunoștință și anume Škoda, ocupând locul liber lăsat de Oliver Solberg, cel ce va alerga în acest sezon pentru Toyota cu un GR Yaris de specificație Rally2, având șanse reale ca spre finalul sezonului să beneficieze și de câteva etape în modelul de top Rally1. Fidel brandului ceh Škoda rămâne și britanicul Gus Greensmith, despre care nu au circulat nici măcar zvonuri sau bănuieli că ar putea schimba tabăra. Tot la comenzile unei Fabia RS Rally2 se va afla și fostul rival al lui Norbert Maior din europeanul de juniori, și anume Roberto Daprà, care alături de Charles Munster - câștigător în 2020 al Romania Historic Winter Rally - și belgianul Maxime Potty reprezintă noua generație pregătită să le pună piedici 'veteranilor' menționați în prima parte.

Și pentru că am deschis paranteza noii generații, nu-l putem exclude din discuție nici pe vicecampionul la juniori din sezonul precedent al Campionatului Național de Raliuri Betano, anume Eliott Delecour. În vârstă de doar 17 ani, fiul cel mare al fostului vicecampion mondial François Delecour, este cel mai tânăr pilot de la ediția din acest an a Rallye Automobile Monte-Carlo, fiind urmat în această statistică de Pablo Sarrazin - fiul fostului pilot de mondial Stéphane Sarrazin, respectiv Cols Leny - fostul rival al lui Cristi Sugár în Clio Trophy Belgium. Belgianul va pilota în premieră un model Renault Clio Rally3, grație faptului că a fost cel mai bine clasat junior al competiției anterior enunțate, o realizare impresionantă având în vedere că tânărul pilot și-a început activitatea în lumea raliuri cu numai doi ani în urmă.


Domínguez sau Ghjuvanni ?


Prima etapă de mondial aduce la start un număr total de 12 modele de specificație Rally3, dintre acestea 8 urmând să puncteze și în ierarhia WRC3. Printre principalii favoriți la succes se numără atât Diego Domínguez Jr - campionul în exercițiu al categoriei WRC3 - cât și Rossi Ghjuvanni - un bun-cunoscător al probelor din Alpii Francezi. Și în vreme ce piloți pe care îi asimilam până acum cu modelele Rally3, precum Jan Černý sau Filip Kohn fac un pas înainte spre modele Rally2, în locul acestora apar piloți precum Matteo Fontana sau Arthur Pelamourgues, sportivi ce provin din familii în care motorsportul reprezintă un stil de viață.


Femeile își fac loc în competiția mondială de raliuri


După ce ani la rând am asistat la tentativele eșuate și rușinoase ale unor reprezentante ale sexului frumos de a se afirma în cele mai importante competiții din automobilism, anul 2025 pare să aibă semne ceva mai bune. Și asta pentru că pe listele Rallye Automobile Monte-Carlo se regăsesc atât franțuzoaica Sarah Rumeau - triplă-campioană în naționalul feminin din Franța - dar și italianca Rachele Somaschini - campioană TER 2024 și o adevărată luptătoare nu doar pe probele speciale ci și în viața de zi cu zi, aceasta promovând intens, prin intermediul platformei sale de raliu, creșterea conștientizării și strângerea de fonduri pentru cercetarea fibrozului chistic, o acțiune metabolică ce atacă organe interne precum plămânii, căile respiratorii, ficatul sau pancreasul și, cu care, Rachele trăiește încă din copilarie.


Autorally va reveni asupra primei etape a Campionatului Mondial de Raliuri în săptămâna cursei.


Considerați că Autorally ar trebui să rămână la această identitate vizuală a site-ului?

  • 0%Da

  • 0%Nu


76 views0 comments

Comments


bottom of page