top of page
Black Grunge

Neuville, liderul norocos al primei zile de la Monte Carlo

Cristian Oltean

Prima zi de concurs a etapei din Principat s-a încheiat într-o notă pozitivă pentru campionul mondial în exercițiu Thierry Neuville, însă în mod dezastruos pentru omul 'casei' Sébastien Ogier (Toyota), după un derapaj nefericit


Francezul își începuse noul sezon cum nu se putea mai bine, câștigând primele două probe ale Rallye Automobile Monte-Carlo, poziționându-se în vârful ierarhiei absolute cu un avantaj de 5.3s în fața rivalului Thierry Neuville (Hyundai). Doar că, ultima probă a zilei n-a fost doar cea mai spectaculoasă pentru fani ci și cea mai păcătoasă pentru echipaje, cei 13,97 kilometri fiind acoperiți aproape în întregime cu noroi și aluviuni. Într-un viraj de stânga, nu foarte departe de startul probei, Ogier a scăpat de sub control modelul GR Yaris Rally1, ceea ce i-a adus o pierdere de 23.5s în favoarea colegului său Elfyn Evans (Toyota). Și în vreme ce galezul a urcat pe poziția secundă provizorie, la doar 2s de noul lider norocos Thierry Neuville, optuplul campion mondial trebuie să se mulțumească pentru moment cu a treia poziție la general, la o diferență de 12.8s de rivalul belgian.

Thierry Neuville & Martijn Wydaeghe în timpul Shakedown-ului de miercuri • Foto: Ștefan Bejenaru
Thierry Neuville & Martijn Wydaeghe în timpul Shakedown-ului de miercuri • Foto: Ștefan Bejenaru

Noroiul și mizeria de pe probe nu l-a încurcat doar pe pilotul din Gap [n.r. Ogier] ci și pe colegul acestuia, Kalle Rovanperä (Toyota) pierzând peste 40s până la momentul de față, fiind pe poziția a 6-a, în spatele celorlalți ghinioniști ai zilei Ott Tänak (Hyundai) și Adrien Fourmaux (Hyundai), cei doi echipieri ai Hyundai fiind la diferență de numai 3s între ei, însă la jumătate de minut de colegul lor din fruntea ierarhiei.


Gryazin, lup(tător)ul singuratic

Legitimat pentru al doilea an consecutiv în țara vecină de la sud de Dunăre, Nikolay Gryazin (Škoda) a fost de neoprit în prima zi a etapei monegasce, câștigând două din cele trei probe desfășurate în ierarhia mașinilor de specificație Rally2. Am ținut să menționăm asta, întrucât sportivul de origine rusă a decis [nepotrivit] să nu puncteze în matematica WRC2, asemenea lui Gus Greensmith (Škoda) și lui Oliver Solberg (Toyota). Acesta din urmă s-a impus pe ultima probă a zilei, însă se află la peste 5 minute de fostul coleg de la Škoda, după ce o greșeală imediat după startul specialei inaugurale l-a făcut să oprească pentru a schimba o roată și remedia anumite avarii la suspensie. Suedezul a ținut să precizeze că totul i se datorează exclusiv lui, întrucât nu a încălzit suficient noile anvelope Hankook, ale căror compoziție este considerată a fi ceva mai dură decât modelele Pirelli utilizate până anul trecut.

Yohan Rossel & Arnaud Dunand
Yohan Rossel & Arnaud Dunand

În pas de defilare

Frații Rossel par să nu aibă adversari în clasamentul WRC2 al etapei din Principat, și asta pentru că cei doi francezi ocupă primele două poziții după prima zi de concurs. Deși Gryazin este în fața lui Yohan [n.r. Rossel] la puțin peste 7s, acest lucru nu-l interesează pe francez, care este ultimul pilot care a încheiat speciala 'Avançon' înainte ca aceasta să fie oprită, și ulterior neutralizată, din motive de securitate [spectatori indisciplinați]. Astfel, podiumul provizoriu al categoriei WRC2 îl indică pe Léo Rossel (Citroën) pe poziția secundă, cu un alt francez completând ultima treaptă, Eric Camilli (Hyundai) poziționându-se fără probleme în fața italianului Roberto Daprà (Škoda).


Retrogradare de bun-augur

După ce Federația Internațională de Automobilism a refuzat să-i emită o licență internațională de gradul C, care i-ar fi permis să participe cu un model de specificație Rally2, tânărul Eliott Delecour a ajuns la concluzia că se va prezenta la start cu un Opel Corsa Rally4, mașină ce, asemenea unei de specificație Rally3, se încadrează în licența de gradul D. Sportivul francez n-a privit cu ochi prea buni faptul că raliurile din România nu l-au ajutat la nimic altceva decât efectuarea unor kilometri în regim de concurs, însă fiind minor, n-a avut decât să accepte decizia. Totuși, după primele două probe ale Rallye Automobile Monte-Carlo, Delecour domină efectiv clasa RC4, câștigând la pas specialele desfășurate până la acest moment, cu mai mult de un minut avans de fiecare dată. Astfel, Eliott și Roche ocupă poziția fruntașă a clasamentului RC4, la peste două minute în fața primului echipaj advers.

Eliott Delecour & Roche Romain • Foto: Ștefan Bejenaru
Eliott Delecour & Roche Romain • Foto: Ștefan Bejenaru

Demonstrație de forță din partea tânărului Pelamourgues

Degeaba este Diego Domínguez Jr campion mondial în exercițiu al categoriei WRC3 și mândru participant al acestui sezon cu maxim de etape, căci rezultatul său de până acum din Raliul Monte-Carlo ne arată că paraguayanului i-ar fi mai bună o mașină similară celei pilotate de Eliott Delecour. Deși nu are kilometrii de probă specială și experiența lui Domínguez Jr sau a lui Rossi Ghjuvanni, Arthur Pelamourgues a reușit să-și adjudece victoria primei probe a etapei din Principat, ocupând poziția secundă a clasamentului WRC3 după cele două probe consumate, asta după ce Ghjuvanni a reușit să-l surclaseze pe compatriotul său cu exact 13s pe a două specială a serii.

16 views0 comments

Comments


Autorally.png
  • Facebook
  • Instagram
  • Whatsapp

© 2025 | Toate drepturile sunt rezervate publicației Autorally.ro

Abonează-te la newsletter

bottom of page