Sébastien Ogier a încheiat cea de-a doua zi a Rallye Automobile Monte-Carlo 2025 în aceeași manieră în care și-a început anul prin probele inaugurale ale zilei precedente. Eroul local s-a impus pe două probe consecutive, mai întâi în 'spatele casei' pe PS8, respectiv imediat 'după colț' pe cei 18,31 kilometri ai PS9, între La Bréole și Selonnet. În pofida unei erori pe cea de-a treia probă a zilei, francezul a avut un parcurs senzațional în condiții dificile, reușind să-și țină la distanță adversarii. Chiar și-așa, Raliul Monte-Carlo este renumit pentru o imprevizibilitatea sa aparte, astfel că nici Ogier și nici Vincent Landais nu pot răsufla ușurați pentru moment.
"Un final de zi bun pentru noi, însă trebuie să recunosc c-am tras tare pentru ca acest lucru să se materializeze. Până înaintea ultimelor două probe am fost puțin prea defensiv, însă imediat ce mi-am recăpătat încrederea de care aveam nevoie, am trecut direct la ofensivă.", a declarat Ogier la finalul zilei, încântat atât de parcurs dar mai ales de avantajul său de 12,6 secunde față de Elfyn Evans, coechipierul său de la Toyota. Astfel, francezul își poate începe într-o notă optimistă ziua de sâmbătă, când echipajele vor avea de parcurs două bucle identice a câte trei probe în regiunea Drôme.
De la începutul raliului și până la acest moment, Adrien Fourmaux (Hyundai) a fost foarte bun, fiind singurul pilot care a rivalizat cu adevărat împotriva optuplului campion mondial. Sportivul originar din nordul Franței a terminat pe locul secund al ultimei probe, la 2,8 secunde în spatele lui Ogier, iar obiectivul său pentru ziua de sâmbătă este unul cât se poate de clar: să-l prindă din urmă pe Evans de care-l despart doar 1,6 secunde. Toate acestea însă sub o concetrare clară, care să nu-i știrbească evoluția de până acum.
"Am încheiat o nouă probă bună, chiar dacă am pierdut un pic de timp din cauza unei mici greșeli. Chiar și-așa, a fost o după-amiază foarte bună pentru mine și Alex.", a spus Fourmaux la finalul ultimei probe, înainte de a se îndrepta din nou spre parcul de service din Gap. Acesta completează pentru moment ultima treaptă a podiumului absolut provizoriu, la 14,2 secunde în spatele lui Ogier, și numai 1,6 secunde în urma lui Evans, care la rândul său a fost într-o formă de zile mari.
Clasament provizoriu WRC
Sébastien Ogier & Vincent Landais (Toyota GR Yaris) — 1:27:00.6
Elfyn Evans & Scott Martin (Toyota GR Yaris) +12.6
Adrien Fourmaux & Alexandre Coria (Hyundai i20 N) +14.2
Kalle Rovanperä & Jonne Halltunen (Toyota GR Yaris) +38.5
Ott Tänak & Martin Järveoja (Hyundai i20 N) +47.3
Înc-o jumătate..
După 9 probe, dintre care doar 8 au fost disputate în întregime pentru echipajele de top, și asta pentru că prima trecere pe cei 16,68 kilometri ai 'Saint-Léger-les-Mélèzes' a fost anulată din cauza spectatorilor, balanța stă să se încline în favoarea Toyota Gazoo Racing, cu trei piloți ai constructorului nipon în TOP4: Ogier, Evans și Rovanperä), însă chiar și-așa, Fourmaux pare determinat și, mai presus de toate, capabil să le strice bucuria campionilor mondiali din 2024. După cinci sezoane de învățare alături de M-Sport Ford, francezul pare să fi făcut alegerea înțeleaptă prin acceptarea ofertei venită din partea Hyundai, lucru care se reflectă și prin faptul că până la acest moment, acesta i-a eclipsat pe cei doi coechipieri ai săi, ambii campioni mondiali.
Ziua de vineri n-a fost una deloc ușor de 'digerat' pentru campionul mondial în exercițiu și învingător al etapei monegasce la ediția anterioară. Thierry Neuville era s-o facă lată încă de pe PS6, când puțin a lipsit ca acesta să-și înceapă sezonul cu un abandon tehnic. Câteva ore mai târziu, în același viraj și în condiții aproape asemănătoare respectiv cu aceeași neatenție demnă de aroganța sa, belgianul a repetat isprava din prima parte a zilei, motivând însă că o pană la roata stânga față a provocat ușoara incursiune în decor. "Nu cred că avea sens să mă opresc să-mi schimb roata.", a spus belgianul la sfârșitul probei, după două minute pierdute în fața rivalului din hexagon. În cele din urmă și-a schimbat roata, că n-a avut de ales, ajungând în parcul închis cu aproape patru minute în spatele lui Ogier și pe poziția a 9-a în clasamentul general. Până în acest punct, nu vedem un motiv clar pentru care să îl lăudăm pe noul campion mondial, care dacă stăm să privim strict din perspectiva etapei din Principat, acesta s-a luptat din greu pentru a obține cele două succese în cele 15 apariții.
Unde-s adversarii lui Rossel ?
Și-n vreme ce unii se luptă din greu să câștige chiar și o zecime, Yohan Rossel (Citroën C3) profită la maxim de nesăbuința lui Nikolay Gryazin de a nu puncta în WRC2 la această etapă. Propriu-zis, câștigătorul ultimelor ediții în matematica aceleiași categorii, nu are adversar în etapa inaugurală din acest an, și asta pentru că nici cel amintit anterior, nici Oliver Solberg (Toyota GR Yaris) sau Gus Greensmith (Škoda Fabia RS) nu vor puncta în clasamentul categoriei suport la finalul din Monaco. Astfel, pilotul PH Sport rămâne de unul singur, cu șanse maxime la un debut de sezon victorios, fiind în fața lui Eric Camilli (Hyundai i20 N Step2) la o diferență de peste două minute, în vreme ce fratele mai mic, Léo Rossel (Citroën C3), completează podiumul la 16 secunde diferență de compatriotul său. Fostul adversar al lui Norbert Maior din Junior ERC, italianul Roberto Daprà (Škoda Fabia RS) ocupă poziția a patra, locul său fiind însă amenințat de cehul Jan Černý (Citroën C3) la debutul său în cadrul categoriei WRC2.
Clasament provizoriu WRC2
Yohan Rossel & Arnaud Dunand (Citroën C3) — 1:32:04.6
Eric Camilli & Thibault de la Haye (Hyundai i20 N) +2:03.2
Léo Rossel & Guillaume Mercoiret (Citroën C3) +2:19.2
Roberto Daprà & Luca Guglielmetti (Škoda Fabia RS) +3:36.2
Jan Černý & Ondřej Krajča (Citroën C3) +3:51.4
Pelamourgues șterge pe jos cu Ghjuvanni și Domínguez Jr
La doar a treia sa participare oficială cu modelul Clio Rally3, Arthur Pelamourgues conduce detașat în clasamentul primei etape a sezonului din WRC3, fiind la peste două minute în fața conaționalului său Rossi Ghjuvanni (Renault Clio) și la alte 40,5 secunde în fața lui Matteo Fontana (Ford Fiesta). La comenzile unui alt model produs la divizia poloneză a M-Sport îl găsim și pe Diego Domínguez Jr, mândrul privilegiat al unui sezon complet de 13 etape în Campionatul Mondial de Raliuri, care însă ocupă a patra poziție la peste cinci minute de Pelamourgues, ceea ce ne întărește, din nou, convingerea că titlul său din 2024 în cadrul WRC3 nu a fost decât o simplă întâmplare norocoasă.
Clasament provizoriu WRC3
Arthur Pelamourgues & Bastien Pouget (Renault Clio) — 1:39:04.7
Rossi Ghjuvanni & Kylian Sarmezan (Renault Clio) +2:08.1
Matteo Fontana & Alessandro Arnaboldi (Ford Fiesta) +2:48.6
Diego Domínguez Jr & Rogelio Peñate (Ford Fiesta) +5:26.8
Yanis Desangles & Nicolas Théron (Renault Clio) +14:01.9
Nici măcar pana de cauciuc nu-l oprește
Putem spune fără nicio reținere că Eliott Delecour (Opel Corsa) nu are adversar la această etapă în lupta modelelor cu tracțiune față, și asta după ce francezul a rămas lider și la finalul zilei de vineri, în pofida unei pene de cauciuc care l-a costat puțin peste trei minute. Doar că, avantajul zdrobitor adunat până la acest moment, de peste patru minute, i-a oferit avantajul tânărului sportiv de a rămâne în fotoliul de lider cu o marjă suficientă pentru a începe o nouă zi de concurs. Așa se face că Marco Oldani (Peugeot 208) rămâne la puțin peste 60 de secunde în urma francezului, în vreme ce Emanuele Fiore, cu un alt Peugeot 208 de specificație Rally4, este ca și inexistent, la peste șapte minute de francez.
Comments