Ott Tänak (Hyundai) a început cu dreptul cea de-a 93-a ediție a etapei de la Monte-Carlo, stabilind cel mai rapid timp absolut (2m09.8s) în shakedown-ul de miercuri seara desfășurat pe dealurile din apropierea localității Gap. Campionul mondial din 2019 și-a făcut astfel o primă impresie despre ceea ce l-ar putea aștepta în această ediție din 2025: o bătălie fabuloasă și deosebit de disputată între patru campioni mondiali, începând de joi și până duminică, pe cele aproape 20 de probe speciale ce însumează cu ușutință peste 300 de kilometri de secțiuni cronometrate.
Chiar dacă rezultatele acestei ultime sesiuni de antrenament înainte de marele start de joi din Monaco nu pot fi considerate semnificative, acestea pot indica anumite aspecte înainte de startul primei probe speciale de la Digne-les-Bains, din această seară. Tänak a stabilit cel mai rapid timp la prima sa trecere, la o temperatură exterioară de 5°C, înainte ca soarele să apună complet, făcând aproape imposibilă îmbunătățirea performanței sale. Acesta a fost mai rapid cu mai puțin de o secundă decât cei doi foști campioni mondiali ai Toyota, Kalle Rovanperä și Sébastien Ogier, care s-au clasat pe locul 2 cu un timp de 2m10.6s. De menționat este și faptul că sstonul a câștigat și shakedown-ul de anul trecut, însă ceea ce-i lipsește foarte mult din palmares este succesul absolut în etapa din Principat.
Neuville foarte aproape...
Un alt mare favorit la victoria etapei de la sfârștiul acestei săptămâni, belgianul Thierry Neuville, campionul mondial în exercițiu, a trebuit să se mulțumească cu un timp de 2m10.9s realizat la a 2-a trecere (al 5-lea timp absolut), la doar o zecime în spatele celuilalt pilot Toyota, galezul Elfyn Evans (al 4-lea timp absolut). Totuși, nu sunt motive de îngrijorare de nicio parte. Și asta în mare parte datorită faptului că, anul trecut, Tänak stabilea un timp de 2m00.4s pe aceeași secțiune de 3,28 km. Doar că, de atunci și până acum, mașinile din categoria Rally1 au pierdut sistemul hibrid și, implicit, câțiva zeci de cai putere. Totodată, echipajele vor trebui să se adapteze la noile anvelope sud-coreene Hankook, care au înlocuit anvelopele Pirelli din ultimii ani.
Pe lista de onoare a acestei sesiuni de teste se numără și cel de-al treilea pilot al Hyundai, francezul Adrien Fourmaux ce a părăsit echipa britanică Ford M-Sport la finele sezonului precedent. Acesta a încheiat Shakedownul în fața japonezului Takamoto Katsuta, aflat la volanul celui de-al patrulea model GR Yaris Rally1 al Toyota Gazoo Racing. Pentru echipa britanică coordonată de Malcolm Wilson, cel mai bun timp a fost stabilit de proaspătul debutant irlandez Josh McErlean, în vârstă de 25 de ani, care s-a clasat inclsuiv în fața lui Grégoire Munster, cel care își începe al 2-lea sezon complet într-o mașină de Rally1 și care, conform britancilor, este ”noul” pilot principal după pelcarea lui Fourmaux. Vom vedea... Cea mai slabă clasare în categoria Rally1 îi aparține lui Sami Pajari, campionul în exercițiu al categoriei WRC2, care pilotează la Monte Carlo cea de-a 5-a unitate GR Yaris Rally1.
Solberg cel mai rapid la categoria sa
Categoria suport WRC2 va fi și în acest an una deosebit de disputată în etapa din Monaco, cu nu mai puțin de 22 de echipaje înscrise. Deși nu a nominalizat această primă etapă pentru a puncta, scăpând astfel și de o presiune la început de an, Oliver Solberg (Toyota GR Yaris Rally2) a fost cel mai rapid (2m17.3s) în clasamentul mașinilor de specificație Rally2. Suedezul, trecut în tabăra Toyota după o colaborare de doi ani cu Skoda, a încheiat ultima sesiune de antrenamente în fața a altor doi piloți ce au ales să nu puncteze în etapa de debut a sezonului, și anume Nikolay Gryazin - revenit la comenzile unei Skoda Fabia RS Rally2 după un sezon petrecut cu francezii de la Citroën, respectiv Gus Greensmith, care rămâne fidel brandului ceh pentru al treilea an consecutiv. De partea franceză, Yohan Rossel (Citroën C3 Rally2) a fost cel mai rapid al categoriei WRC2, învingându-i atât pe conaționalul Eric Camilli (Hyundai i20 N Rally2 Step2) dar și pe fratele Léo Rossel (Citroën C3 Rally2), în timp ce Matthieu Margaillan (Skoda Fabia RS Rally2) a ieșit în decor și s-a restras din competiție.
Comments